Kuva: AOP

Suomalaistoimittaja pukeutuu luotiliiveihin Bidenin virkaanastujaisissa: "Tämä on jatkuvaa kaaosta"

20.01.2021 15:15 - Roy Kokkonen

Toimittajavastaisuus on lisääntynyt Trumpin kauden aikana. Capitolin hyökkäyksessä mielenosoittajat tuhosivat tv-kameroita ja estivät toimittajia tekemästä työtään.

Turvatoimet Washingtonissa ovat äärimillään Joe Bidenin virkaanastujaisten kynnyksellä. Ilmapiiri on jännittynyt, sillä monet Donald Trumpin kannattajat eivät ole suostuneet hyväksymään Bidenin vaalivoittoa.

Pelkona on, että vaalitulokseen pettyneet ääriryhmät yrittävät estää Bidenin virkaanastumisen. Kongressitaloon kohdistunut hyökkäys todisti, että aseellisen yhteenoton riski on todellinen.

Biden vannoo virkavalansa tänään kello 12.00 paikallista aikaa, eli kello 19.00 Suomen aikaa. Mukana seuraamassa on median edustajia ympäri maailmaa, joista yksi on MTV Uutisten Washingtonin kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Iskelmän Satu Kotosen haastattelussa Karppinen kertoo, että tilanteen takia myös suomalaistoimittajan työvarustukseen kuuluvat luotiliivit.

- Suoraan sanottuna tämä on jatkuvaa kaaosta. Jännitteistä kertoo, että hotellini kumpaakin puolta vartioi raskaasti aseistautunut kansalliskaarti. Panssariautot ovat pihassa ja hotellin ikkunat on peitetty suurilla puulevyillä mahdollisten protestien varalta, Karppinen kertoo. 

Turvatoimet ovat täysin eri luokkaa verrattuna neljän vuoden takaiseen.

- Kaivauduin juuri itse pois luotiliivistä. En ehkä olisi uskonut tällaista tapahtuvan. Olin itse Donald Trumpin virkaanastujaisissa vuonna 2017, jolloin ilmapiiri oli erilainen. Ei tällaisia turvallisuuspelkoja silloin ollut ilmassa.

Joe Bidenista tulee tänään Yhdysvaltain presidentti. (kuva: AOP)

Toimittajatkin vaarassa

Viranomaiset ovat kehottaneet median edustajia erityiseen varovaisuuteen Capitolin hyökkäyksen jälkeen. Mielenosoittajat tuhosivat tv-kameroita ja estivät toimittajien työtä mellakan aikana.

- Toimittajavastaisuus on voimistunut erityisesti Trumpin kauden aikana, Karppinen sanoo. 

Työpäivät ovat pitkiä ja tiukat turvatoimet vaikeuttavat työntekoa. Niitä kuitenkin tarvitaan. Karppinen on juontanut uutislähetystä samaan aikaan, kun raskaasti aseistautunut ääriryhmä on kokoontunut hänen takanaan. 

- He ovat siviilejä ja rikkoivat lakia. Poliisi oli siinä valvomassa, mutta eivät suoranaisesti mahtaneet tilanteelle mitään. Tilannehan oli siinä rauhallinen, mutta ymmärrän, että se näyttää hurjalta.

Iskelmä, Radio Nova ja Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Trump armahtaa Lil Waynen - kampanjaa tukenutta räppäriä odotti jopa 10 vuoden vankeus

Lue myös: Lady Gaga ja Jennifer Lopez esiintyvät Bidenin virkaanastujaisissa - Trump raivoissaan

Kilpailut

Uusimmat