Kuva: Jenni Kivessilta

Mauri-koira alkoi kärsiä ääniahdistuksesta naapurin remontin aikana - apu löytyi käytösneuvojalta

13.05.2020 14:45 - Reija Saarinen

Puhutaan koiraa -podcastissa pureudutaan ongelmiin, joita moni koiranomistaja kohtaa.

Toimittaja Jenni Kivessillan Mauri-koira alkoi kärsi ääniahdistuksesta viime syksynä, kun perheen naapurissa tehtiin mittavaa remonttia. Remonttiäänet yhdistettynä piikkauksen aiheuttamaan tärinään olivat Maurille liikaa ja koira lähetettiin evakkoon maalle. Siellä Mauri vietti aikaansa siihen saakka, että remontti saatiin valmiiksi.

Kotiinpaluun jälkeen Maurin ahdistusta alettiin hoitaa välittömästi. Kivessilta otti yhteyttä käytösneuvojaan, jonka oppien avulla Mauria alettiin siedättämään sekä vastaehdollistamaan remonttiääniin.

- Kun remontista ei enää aiheutunut stressiä, Mauria alettiin siedättää ja vastaehdollistaa nauhoitteen avulla vastaaviin remonttiääniin. Ensin hyvin hyvin hiljaisella äänenvoimakkuudella ja pikkuhiljaa voimakkuutta nostettiin, Kivessilta kertoo Voice.fi:n haastattelussa. 

Käytännössä siis koiralle pyrittiin opettamaan uudenlainen käytösmalli siihen tilanteeseen, kun se kuulee kovan ääneen. On tärkeä muistaa, että itse ääniherkkyys ei katoa, tilanteesta vain tehdään koiralle miellyttävämpi.

- Koiralle opetetaan, että kun se kuulee kovan äänen, siitä seuraa jotain kivaa. Esimerkiksi jotakin herkkua tai leikkiä tai muuta koiralle mielekästä tekemistä. Meillä esimerkiksi Mauri saa jonkun herkun. 

(kuva: Jenni Kivessilta)

Kivessillan mukaan tilanne oli Maurin kanssa sikäli helppo, että se ei reagoinut ulkona kuuluviin remonttiääniin tai muihin koviin ääniin. 

- Selvää kuitenkin on, että jos tilanteeseen ei olisi varhaisessa vaiheessa puututtu, olisi vaarana voinut olla se, että nekin olisi Mauria alkanut myöhemmin pelottaa. Äänipelko nimittäin ei parane itsestään, vaan sillä on päinvastoin taipumus hoitamattomana laajeta ja paheta.

Kivessillan mukaan koiran käytöksestä voi onneksi lukea paljon. Esimerkiksi huulten lipominen saattaa kieliä siitä, että koira tuntee olonsa epämukavaksi.

- Siksi minäkin seuraan Mauria aina tarkkaan, kun kuuluu joitakin kovia ääniä, että regoiko se niihin esimerkiksi korvia heiluttamalla, haukottelemalla tai huulia lipomalla. Ne ovat muun muun muassa merkkejä siitä, että koira tuntee olonsa epämukavaksi. Jos jossakin vaiheessa jokin ääni alkaisi kuulostaa Maurista epämiellyttävältä, pystyn varhaisessa vaiheessa puuttumaan tilanteeseen saamieni oppien avulla ja voin estää sen, että ei edes pääse syntymään pelkotilaa. 

Kivessillan mukaan koiran tarkkailemisen lisäksi omistajan kannattaa kiinnittää huomiota myös omaan käytökseensä. 

- Tärkein asia minkä itse opin Maurin ääniherkkyyden ja -pelon kanssa on se, että itse pitää pysyä rauhallisena, jos koira tuntee olonsa epämiellyttäväksi. Koira aistii ja vaistoaa kaiken ihmisestä. Jos alan esimerkiksi hössöttää tai stressata itse äänistä, se takuulla stressaa koiraa lisää. Eli mitä rauhallisemmin ja normaalimmin pystyn itse käyttäytymään, sen parempi se on koiran kannalta. 

Maurin kohdalla tilanne saatiin siis hallintaan nopealla reagoinnilla, mutta ongelma on varmasti läsnä tälläkin hetkellä monessa suomalaiskodissa. Auttaakseen muita Kivessilta päätti tehdä oman podcastin, jossa pureudutaan niin ääniahdistukseen kuin muihin koiraperheen ongelmatilanteisiin.

"Puhutaan koiraa"

Puhutaan koiraa -podcastin ensimmäisessä jaksossa mukana on koirien käytösneuvoja Helmi Pesonen Koiruuksien klubista, joka antaa vinkit siihen, miten koiria voidaan siedättää ja vastaehdollistaa, kun ne kärsivät äänipelosta tai -ahdistuksesta. 

Podcastin jokaisessa jaksossa syvennytään siis johonkin ongelmatilanteeseen tai käytöshäiriöön. Jaksojen aiheina ovat ääniahdistuksen lisäksi remmiräyhä, eroahdistus, aggressiivisuus, kivusta johtuva käytöshäiriö, toimenpide- ja lääkäripelko, huono hihnakäytös sekä pomotus.

Podcastissa selvitetään Kivessillan johdolla, millaisiin eleisiin, ilmeisiin, asentoihin ja merkkeihin koiran käytöksessä olisi syytä kiinnittää huomiota, jotta ymmärrys omistajan ja koiran välillä syventyisi.

Puhutaan koiraa -podcastissa vierailevat muun muassa käytösongelmiin erikoistunut eläintenkouluttaja Helmi Pesonen ja eläinlääketieteen tohtori Mari Vainionpää

Podcastin löydät osoitteesta Radioplay.fi. Ensimmäiset jaksot pääset kuuntelemaan alta. 

Lue myös: Onko koirasi masentunut? 5 hälyttävää oiretta

Kilpailut

Uusimmat