Kuva: Shutterstock

Potilas "triggeröityi", kun hänen biologista sukupuoltaan kysyttiin - lääkärin kirjoitus leviää

23.08.2019 09:15 - Iiro Myllymäki

Lääkärin mukaan on hoidon kannalta tärkeää tietää, mihin sukupuoleen potilas on syntymässä määritelty. Joillekin potilaille kysymys on osoittautunut epämieluisaksi.

Lääkäriksi itsensä esittelevä ihminen on jakanut Imgurissa päivityksen liittyen potilaiden sukupuolen määrittämiseen. Lääkäri perustelee laajalle levinneessä kirjoituksessaan, miksi potilaiden tulisi kertoa lääkärille heidän biologinen sukupuolensa, vaikka kysymys ei olisikaan mieluisa ja oman sukupuolen kokemus ei vastaisi biologista sukupuolta.

Päivitys sai kimmokkeensa potilastapaamisesta, jonka aikana potilas oli lääkärin sanojen mukaan ”triggeröitynyt”, eli kiihtynyt, kun lääkäri oli kysynyt tämän biologista sukupuolta. Lääkärin mukaan on elintärkeää, että potilas suostuu tämän kertomaan, sillä vastauksella voi olla suuri vaikutus hoitoon ja lääkärin tekemiin päätelmiin.

”Minun täytyy tietää, oletko mies- vai naispuolinen. Minun täytyy tietää, oletko altis tietyille sairauksille ja vaivoille, miten oireesi saattavat olla peräisin näistä sairauksista ja vaivoista, ja mikä tärkeintä, miten näitä sairauksia ja vaivoja hoidetaan. Lyhyesti sanottuna, minun täytyy tietää, mistä sinä koostut. Onko sinulla korkeampi riski sairastua tiettyyn sairauteen, kuten eturauhassyöpään tai munasarjasyöpään? Vaikuttavatko hormonisi käytökseesi, koska niitä on liikaa tai liian vähän? Esimerkiksi suuret määrät testosteronia voivat aiheuttaa vakavaa aggressiota”, lääkäri kirjoittaa.

Kyseinen lääkäri antaa esimerkiksi myös sen, että sydänkohtauksen oireet voivat olla erilaiset miehillä ja naisilla. Lääkäri lainaa American Heart Association -yhdistyksen artikkelia, jossa kerrotaan, että naiset kokevat miehiä todennäköisemmin hengenahdistusta, huonovointisuutta ja selkä- tai leukakipua sydäninfarktin oireena.

(kuva: Shutterstock)

Kunnioittaa sukupuolen moninaisuutta

Lääkäri kirjoittaa kunnioittavansa sitä, että biologinen sukupuoli on joillain eri kuin se sukupuoli, johon he identifioituvat.

”Ymmärrän, että jotkut eivät identifioidu biologiseen sukupuoleensa. Tämä on tulossa yhä yleisemmäksi etenkin nuorempien sukupolvien keskuudessa. Jos et identifioidu biologisen sukupuolesi kanssa, se on ihan ok. Kerro minulle, millä pronominilla sinua puhutellaan ja minä kunnioitan tätä toivettasi”, lääkäri kirjoittaa.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tunnustaa sukupuolen moninaiset ulottuvuudet. THL:n sivuilla esitellään jaottelu, jossa sukupuolta voi määritellä biologisen sukupuolen, sosiaalisen sukupuolen, juridisen sukupuolen ja sukupuoli-identiteetin kautta. Imguriin kirjoittava lääkäri painottaa nimenomaan biologisen sukupuolen tietämisen tärkeyttä. Biologiseen sukupuoleen viitattaessa puhutaan ”ruumiillisista sukupuolen määrittelyn ulottuvuuksista, kuten anatomiasta, kromosomeista tai hormoneista”. Tämän voi määritellä myös syntymässä määritellyksi sukupuoleksi. Sosiaalisella sukupuolella viitataan naisen ja miehen sukupuolirooleihin, kun taas juridinen sukupuoli on henkilön laillinen, henkilötunnuksesta ilmenevä sukupuoli. Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön omaa kokemusta sukupuolesta, ja tämä itse määritelty identiteetti on THL:n mukaan ”suositeltavin tapa ymmärtää yksilön sukupuoli”.

Imgur-päivitys on kirvoittanut yli tuhat kommenttia, ja sitä on katsottu yli 120 000 kertaa. Bored Panda -sivusto kirjoittaa, että suurimmassa osassa päivitykseen tulleista kommenteista ymmärretään lääkärin argumentit. Kommenttikentässä muun muassa myös yksi transsukupuolinen on kertonut olevansa samaa mieltä biologisen sukupuolen kertomisen tärkeydestä.

Olen transnainen ja olen samaa mieltä. On tärkeää olla avoin biologisesta sukupuolesta. Ymmärrän, että se voi olla epämukava aihe, mutta tässä on kyse terveydestä”, kuuluu yksi kommentti.

Koko Imgur-päivityksen pääset lukemaan alta. Jos päivitys ei näy, klikkaa tästä.

Lue myös: Hämmentääkö HLBTIQ+ ja muu sateenkaarisanasto? Seta kertoo, miksi oikeilla termeillä on väliä

Lue myös: Kysyimme puolueiden nuorisojärjestöiltä tasa-arvosta - kolme epäkohtaa nousi yli muiden

Lähteet: Bored Panda, THL

Kilpailut

Uusimmat