Kuva: Shutterstock

Siperiasta löytynyt muinainen suden pää nosti esille mysteerin - yksi teoria muuttaisi historiaa!

19.06.2019 17:15 - Senni Loikala

Mikä selittää Siperiasta löytyneen muinaisen suden pään irtoamisen kehosta?

Uutisoimme viime viikolla, että Siperian Jakutiasta löytyi äärimmäisen harvinainen yli 40 000 vuotta vanha suden pää. Löydös oli säilynyt uskomattoman hyvin ikiroudassa, ja esimerkiksi aivot, pään kudokset ja karvat olivat yhä paikallaan.

The Siberian Timesin julkaiseman artikkelin mukaan tutkijoita kiinnostaa erityisesti se, miksi suden pää on irronnut vartalosta. Tutkijat pitävät mahdollisena kahta vaihtoehtoa: joko jää on laajentuessaan katkaissut suden kaulan tai muinaiset metsästäjät katkaisivat sen.

Jos jälkimmäinen vaihtoehto osoittautuisi todeksi, olisi se yllättävää ja muuttaisi jopa käsitystä historiasta. Nykytiedon mukaan ihmiset eivät nimittäin olleet asuttaneet Jakutian pohjoisia osia vielä noihin aikoihin.

- Veikkaamme, että jää on irrottanut pään, Jakutian tiedeakatemian tutkija Albert Protopopov selventää.

- Pehmeissä kudoksissa on jälkiä, jotka ovat syntyneet, kun kudokset ovat olleet vielä tuoreita tai jopa elossa. Jälki on samanlaista kuin kirveellä tai suurella terävällä veitsellä voisi saada aikaan.

Paluu löytöpaikalle

Suden kaulassa olevat jäljet eivät kuitenkaan näytä sellaisilta jäljiltä, mitä laajentuneen jään irrottamaan kehonosaan voisi tyypillisesti jäädä. Jälki näyttää Protopopovin mukaan ”pehmeämmältä.” Tutkijat eivät ole sulkeneet pois vaihtoehtoa, että joku olisi leikannut suden pään irti. Jotta syy suden pään irtoamiseen saadaan selvitettyä, tarvitaan lisää tutkimusta.

Tutkijat tahtovat lähettää muinaisen suden pään löytöpaikalle uuden retkikunnan. Tarkoituksena on tutkia, löytyykö paikalta suden muita kehonosia.

Katso alta videokuvaa löydöksestä.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen täältä.

Lue myös: Vanhaa pääkalloa tutkittiin: Tältä sen omistaja näytti eläessään 2000 vuotta sitten!

Lue myös: Miehet ovat viehättyneet erikoisista asioista historian saatossa - lue yllättävä lista

Lähde: The Siberian Times, New York Post

Kilpailut

Uusimmat