Kuva: Fotolia

Vaarana banaanikato - sienitauti tuhoaa suuria viljelmiä ja säilyy maaperässä vuosikymmeniä

17.05.2019 10:15 - Katariina Auvinen

Panamatauti tuhosi ison banaanikannan 1950-luvulla.

Banaani on loistava välipala, joka sisältää paljon täyttävää energiaa ja sisältää runsaasti C-vitamiinia, mangaania ja kaliumia. Voi olla, että lähitulevaisuudessa banaaneja on entistä vaikeampi löytää kaupoista, ainakin jos Daily mail -julkaisua on uskominen. 

Monet banaanifarmit ovat kärsineet taudeista, jotka ovat levinneet kasvustoihin ja tuhonneet hedelmäsadon. Pääasiallisesti banaanit ovat niin kutsuttua Cavendish-lajiketta, johon panamatauti on iskenyt. Panamatauti on sienitauti, joka iskee kasvin juuristoon ja mädättää sen varret sekä lehdet. 

Itiöt voivat säilyä lepotilassa maaperässä jopa 30 vuotta. 1950-luvulla iso banaanikanta tuhoutui, mutta tauti saatiin kuriin. Nyt panamatauti on tuhonnut istutuksia Kaakkois-Aasiassa, Kiinassa, Australiassa, Afrikassa ja Lähi-Idässä. Kuukausi sitten panamatautia todettiin eräillä Intiassa olevilla banaaniviljelmillä. 

Suomeen tulee banaaneita muun muassa Väli-Amerikasta ja nyt banaanituottajat pelkäävät panamataudin leviävän myös heidän viljelmilleen. Daily mail -julkaisun mukaan panamataudin leviäminen sinne olisi tuhoisaa. 

Lue myös: Itse tehdyt aamiaiskeksit maistuvat koko perheelle - kokeile helppoa ja nopeaa reseptiä

Lue myös: Haluatko pitää banaanit hyväkuntoisina? Yllättävä kikka estää tummumisen

Lähde: Daily mail 

Kilpailut

Uusimmat