Kolumni: Isä istui vantaalaisbaarissa iltaa 3-vuotiaan lapsensa kanssa - sopivaa vai ei?

23.04.2019 16:15 - Senni Loikala

Voice.fi:n toimittaja Senni Loikala pohtii kolumnissaan pääsiäisenä olutravintolassa näkemäänsä tilannetta.

Nautin lankalauantaina länsivantaalaisessa olutravintolassa pari huurteista ja tein samalla kirjoitustöitä läppärilläni. Viereiseen pöytään saapui porukka, johon kuului isä, pieni lapsi ja pari aikuista miestä. Miehet olivat ilmeisesti isän vanhoja tuttavia.

Kuulin sivukorvalla, kun yksi miehistä kysyi lapselta, mikä hänen nimensä olikaan ja minkä ikäinen hän on. Lasta ujostutti, joten isä vastaili kysymyksiin. Pojalla oli ikää kolme vuotta. Isä mainitsi jossain vaiheessa, että emäntä tulee hakemaan heidät myöhemmin.

Isällä oli pöydällä edessään tuopillinen olutta, ja seurueen muut miehet joivat myös olutta. Tarjoilija toi miehille neljän tai viiden pienehkön tuopin olut-tastingin. Isä ei vaikuttanut humaltuneelta, antoi lapselleen huomiota ja piti käsivarttaan tämän ympärillä.

Kyseinen olutravintola on siisti ja paikasta voi tilata myös pientä suolaista syötävää. Syömisiä ei seurueen pöydässä ollut. Kello oli noin viisi alkuillasta. Ravintolassa oli jo jonkin verran asiakkaita, joista suurin osa nautti alkoholia. Tunnelma paikassa oli rauhallinen, joskin sieltä täältä kuului nousuhumalaista keskustelua.

Pienen lapsen äitinä vanhempien alkoholinkäyttö lapsen seurassa on mietityttänyt minua. Kun lapseni oli muutaman kuukauden ikäinen, en kehdannut tilata ravintolassa ruoan seuraksi lasillista viiniä. Pelkäsin muiden katseita ja huonon äidin leimaa. Sittemmin olen pyrkinyt pääsemään häpeästä eroon, ja jos mieleni tekee ravintolassa ruokailun ohessa annos alkoholia, nautin sen hyvillä mielin. Joskus viikonloppuisin voin juoda kotona yhden alkoholijuoman samalla, kun vietämme perheaikaa. En koskaan juo itseäni humalaan, kun lapseni on paikalla.

Lapsen läsnäolo olutravintolassa sai minut hämmentyneeksi. Jostain syystä yritin pitää katseeni läppärissäni ja poispäin isästä ja lapsesta, etten vaikuttaisi tuomitsevalta. On silti myönnettävä, että sydämestäni pisti hetken lapsen puolesta. Pidän mahdollisena, että ilta olutravintolassa isän ja tämän tuttujen kanssa saattoi tuntua hämmentävältä myös lapsesta. Toki voi olla, että mielessäni myllersi perusteetta eikä lapsi kokenut tilannetta ristiriitaiseksi.

Poistuin ravintolasta, ennen kuin isä oli juonut oluensa loppuun. Koska en tunne kyseistä isää, hänen taustaansa ja ajatuksiaan vanhemmuudesta, enkä tiedä, kuinka pitkään hänen iltansa jatkui olutravintolassa lapsensa kanssa, en voi tuomita häntä. Hän voi olla maailman paras isä lapselleen. Toivon kuitenkin, että lapselle jäi pääsiäisestä muistoja myös esimerkiksi suklaamunista, koristeilluista pajunvitsoista ja leikeistä aurinkoisessa säässä.

Lue myös: Pelottaako vanhemmuus? 39 upeaa asiaa, jotka lapsesi tulee tekemään

Lue myös: Suomalaiset isät kertovat, mitä vanhemmuus heille merkitsee: "Isyys on kaikessa mitä teen"

Lue myös: Horoskooppisi kertoo, millainen vanhempi olet lapsillesi - päteekö sinuun?

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat