Kuva: AOP

Baba Lybeck: ”Täydellisyys ei ole kiinnostavaa”

20.09.2017 16:50 - Katja Nygård

Uutisvuoto-ohjelmaa kahdeksan vuotta tuomaroineen Baba Lybekin mielestä rohkeutta on uskaltaa ylittää omat rajansa.

Baba Lybeck, 50, on uuden edessä. Vuodesta 2009 asti suosittua Uutisvuoto-ohjelmaa tuomaroinut Lybeck sai pari viikkoa sitten rinnalleen uudet luotsit, kun ohjelman molemmat pitkäaikaiset kapteenit, Jari Tervo ja Stan Saanila, aiemmin kesällä jättivät ohjelman.

Hän on haikeana läheisten työkavereidensa lähdöstä, mutta samaan aikaan onnellinen muutoksesta.

- Olen muutosten ystävä, ja nyt muutos tuli vähän kuin itsestään.

Baba Lybeck vieraili Radio Novalla Niina Backmanin haastattelussa ja puhui muutoksen lisäksi asioista, jotka hänen mielestään vaativat rohkeutta.

1. Älä jämähdä

- En ole koskaan tavoitellut klassista kuviota, josta monet haaveilevat. Omiin vapauden vaatimuksiini ei ole koskaan kuulunut, että täytyy olla talo, kaksi koiraa ja autoa – ja siinä se elämä sitten on.

Baba on lähtenyt liikkeelle aivan eri kantilta. Jo isovanhemmiltaan hän oppi senkin, että elämää ei kannata rakentaa minkään ulkoisen varaan.

Baban perusajatuksena on aina ollut, että mihinkään ei saa jämähtää.

- Jos vähänkin tuntuu huonolta, menen eteenpäin. Urastakin ajattelen niin, että aina voi vaihtaa.

2. Uskalla mokata

Esiintyminen on kamalinta mitä Baba tietää.

- Olen kamalan pelokas. Jokainen esiintyminen on mieletön taistelu.

Monta kertaa Baba on päättänyt, ettei aio enää esiintyä missään. Sitten eteen on aina tullut jotain kiinnostavaa, kuten Uutisvuoto kahdeksan vuotta sitten.

Viikon kuluttua Baba nousee lavalle erittäin arvokkaan ja kokeneen esiintyjäkaartin kanssa juontaessaan Kirkon Ulkomaanavun juhlaseminaaria. Tilaisuudessa puhuvat pääministeri Juha Sipilän lisäksi arkkipiispa Kari Mäkinen, YK:n alipääsihteeri Adama Dieng ja Global Partnership for Educationin toimitusjohtaja Alice Albright.

- Olen oppinut käsittelemään jännitystä. Hyvä valmistautuminen auttaa siinä, että vaikka mokaisin, pystyn menemään eteenpäin. Parhaat esiintyjätkin osaavat aina kääntää mahdottomat tilanteet edukseen.

Baba on myös tuottajana toimiessaan oivaltanut oleellisimman asian esiintymisessä.

- Ei täydellisyys ole kiinnostavaa, vaan epätäydellisyys. Se on lohduttavaa.

3. Paljasta heikkoutesi

Baban mielestä ihmissuhteissa omien heikkouksiensa paljastaminen on kaikkein tärkeintä. Mitä enemmän uskaltaa näyttää heikkoja ja rumia puolia itsestään sitä enemmän herättää luottamusta

- Enää en jaksaisi lähteä samaan rumbaan ja paljastaa alusta asti kaikkia lapsuuden traumojani, hän nauraa.

Baballa on puolisonsa Pekka Lehden kanssa takana pian 32 yhteistä vuotta ja kaksi aikuista lasta.

- Tulin äidiksi 24-vuotiaana. Se on ollut kaikkein rohkein tekoni.

Nina Backman keskustelee julkkisvieraiden kanssa rohkeudesta Radio Novassa syyskuussa joka sunnuntai. Ohjelma on tehty yhteistyössä 70 vuotta täyttävän Kirkon Ulkomaanavun kanssa.

Kilpailut

Uusimmat