Kuva: Mikko Räsänen

SETAn puheenjohtaja Panu Mäenpään kausi päättyy: "Vihapostin määrä on yllättänyt"

30.12.2016 20:45 - Rea Tallgren

Panu Mäenpää on oppinut puheenjohtajuuden aikana paljon ihmisyydestä.

Kaksi vuotta SETA:n puheejohtajana toiminut Panu Mäenpää, 41, luovuttaa toimensa vuoden lopussa eteenpäin Viima Lampiselle. Pesti on opettanut Panulle paljon – niin elämästä kuin ihmisyydestäkin.

- Minulla oli ilo aloittaa puheenjohtajana, kun tasa-arvoinen avioliittolaki-aloite oli juuri mennyt läpi eduskunnassa. Jos mietin näitä neljää vuosikymmentä, jotka olen Suomessa elänyt, niin keskustelua asiasta ei ole hirveästi ollut.

Moni asia yllätti Mäenpään puheenjohtajuudessa.

- Tässä pääsee tutustumaan kansan syviin riveihin joka päivä, Mäenpää nauraa.

Keskustelu seksuaalivähemmistöjen oikeuksista on usein julkisuudessa hyvinkin väristä ja joskus groteskiakin.

- Vuoropuheluun pystyy, mutta se, onko se rakentavaa, on aivan eri asia. Viime vuoden heinäkuussa olin aamu-tv:ssä keskustelemassa Aito avioliitto -järjestön silloisen puheenjohtajan kanssa ja mietin silloin, että nämä ovat elämäni pisimmät 13 minuuttia.

Syy oli yksinkertainen.

- Sellaisen ihmisen kanssa keskusteleminen, jonka oletusarvo on se, että minä olen häntä vähempiarvoinen ihminen, on vaikeaa. Silloinhan ollaan vähän sellaisessa hassussa tilanteessa, että minun pitää ikään kuin todistaa, että minä olen yhtä arvokas ihminen ja kansalainen kuin hän.

Mäenpää kuitenkin kokee, että hänellä on velvollisuus ja etuoikeus käydä myös tuollaisia keskusteluja.

- Sellaisissa tilanteissa ajattelen aina, että sen keskustelun pääasia on minun osaltani julkisesti viestiä sellaisille ihmisille, jotka itse kokevat olevansa arvottomia, että he ovat ihan yhtä arvokkaita kuin muutkin.

”Olen aivan tavallinen mies”

Mäenpään mukaan suhtautumisessa homoseksuaalisuuteen on vieläkin suorastaan tragikoomisia piirteitä.

- Julkisessa puheessa homoseksuaalisuus liitetään hirveän vahvasti seksiin. Ja itse homomiehenä ihmettelen aina sitä, jos ihmiset luulevat, että minä homomiehenä koko ajan harrastan seksiä – ja kaikkien mahdollisten homomiesten kanssa. Minulle on tärkeää todistaa, että olen ihan yhtä tavallinen kuin muutkin.

Onneksi on heitäkin, jotka pyrkivät omalla toiminnallaan kumoamaan homoseksuaalisuuteen liittyviä ennakkoluuloja ja syrjintää. Eduskunnasta erityismaininnan Mäenpäältä saavat kansanedustaja Silvia Modig, Jani Toivola, Jaana Pelkonen ja Aino-Kaisa Pekonen.

- He ovat pystyneet omalla tavallaan hyvin rauhallisesti käymään sitä keskustelua ja selittämään, että tässä ei ole mitään kummallista.

Pielessä ovat kuitenkin myös monet asiat.

- Translaki on kauheassa jamassa. Suomi on saanut huomautuksia ihan siitä, että kyseessä on ihmisoikeusrikkomus. Siinä on steriilisaatiopakko ja prosessi vie kolme vuotta. Ihmiseen suhtaudutaan kuin sairaaseen ennen kuin asiasta pääsee keskustelemaan.

Mäenpään mukaan yhteydenotot SETAn transtukipisteeseen ovat räjähtäneet.

- Erityisesti vanhemmat haluavat tietoa asiasta. Koko keskustelu siitä, onko olemassa vain kaksi sukupuolta, on saanut vanhempia miettimään omia lapsiaan ja miten he voisivat tukea heitä. Mutta mietin sitä, miten tästäkin keskustelusta saataisiin asiallinen ja että muut eivät halveeraisi niitä ihmisiä, jotka ovat tässä tilanteessa.

Mäenpää korostaa, että lakien saaminen kuntoon on tärkein askel. Mäenpää nostaa esiin äitiyslain, joka hakee sateenkaariperheille oikeutta yhteiseen lapseen ilman adoptiota.

- Sitten asenneilmapiiriä voi lähteä muokkaamaan aivan eri tavoin.

(kuva: Mikko Räsänen)

Syrjintä on jokapäiväistä

Moni ei osaa ajatella, kuinka arkista ja jokapäiväistä seksuaalivähemmistöjen syrjintä on Suomessa. Vaikka Helsingissä tilanne saattaa vaikuttaa vapautuneelta, toisin se on monissa paikoissa Suomessa.

- Eivätkä ne ole pelkästään pikkupaikkakuntia, joissa esimerkiksi kaksi miestä ei voi kävellä kadulla käsi kädessä. Jos kävelen kaupungilla mielitiettyni kanssa, näkyy se myös itsesensuurina, koska mietin, uskallanko osoittaa hellyyttä keskellä kaupunkia toiselle miehelle. Räikeät syrjintätapaukset ovat kauheita, mutta kyllä sekin on raskasta, kun joutuu arkipäivän sensuuria itse harrastamaan turvallisuuden vuoksi. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä raskaampaa se on.

Moni ei osaa myöskään ajatella, että kaapista pitää tulla useammin kuin kerran.

- Sen joutuu tekemään yhä uudestaan ja uudestaan, aina uusissa tilanteissa. Esimerkiksi minulta kysytään usein, että mitä vaimolleni kuuluu, ja joudun joka kerta korjaamaan, että minulla ei ole vaimoa.

Väkivaltaisia vihaviestejä

Mäenpää paljastaa saavansa ihmisiltä paljon positiivista palautetta. Negatiivistakin kuitenkin tulee – ja todella paljon.

- Osasin odottaa vihapostia, mutta sen määrä on yllättänyt minut.

Sähköpostiin vihapostia tulee Mäenpäälle päivittäin. Häirikköpuheluita ja -tekstiviestejä tulee myös paljon. Niitä tulee myös Facebookissa.

- Onneksi tajusin sentään kotiosoitteeni laittaa salaiseksi, kun minut valittiin puheenjohtajaksi. Ihmisillä on ilmeisesti paljon aikaa ja paljon vihaa, Mäenpää pohtii.

Osa viesteistä menee eteenpäin poliisille.

- Monet viesteistä ovat hyvin väkivaltaisia. Niissä kerrotaan yksityiskohtaisesti, mitä halutaan minulle tehdä. Uskonnollisista taustoista kirjoittavat sanovat minun olevan matkalla helvettiin ja vievän Suomen sinne mukanani.

Erikoinen ilmiö on se, että juhlapäivien yhteydessä häirikkösoittojen määrä kasvaa.

- Se kertoo jotain varmasti ihmisten yksinäisyydestä.

”Yhteen asiaan en kyllästy”

Vaikka vuodet SETAn puheenjohtajana ovat olleet raskaitakin, on onnistumisiakin koettu. Mäenpää summaa, että viimeisen kolmen vuoden aikana Suomessa on tapahtunut iso muutos.

- Ollaan päästy siihen tilanteeseen, että seksuaalivähemmistöjen oikeuksista on kunnolla keskusteltu, ja sellaiset ihmiset, jotka eivät ole asiasta aiemmin uskaltaneet puhua, voivat nyt sen toivottavasti helpommin tehdä.

Mäenpään mukaan on tärkeää, että asioista keskustellaan jatkossakin. Hiljenemiseen ei ole varaa kenelläkään, joka toivoo vähemmistöille samoja oikeuksia kuin valtaväestöllekin.

- En vieläkään ole kyllästynyt siihen, kun kuulen jonkun puolustavan minun oikeuksiani. Vaikka tiedän itse olevani arvokas ihminen, on se aina yhtä koskettavaa, kun näen, että joku toinenkin ihminen kokee haluavansa puolustaa oikeuksiani.

(kuva: Mikko Räsänen)

Lue myös: Gigantin tv-mainos puhuttaa - SETA kiittelee rohkeudesta

Lue myös: Persunuorten #tyttö_poika-kampanja kuohuttaa: "Altistaa jopa väkivallalle"

Kilpailut

Uusimmat