Kuva: Fotolia

Down-tytön äiti lähetti kirjeen lääkärilleen: "Kunpa olisit kertonut minulle totuuden raskausaikana"

06.06.2016 15:15 - Rea Tallgren

Suloistakin suloisemman down-tytön äiti on kirjoittanut lääkärilleen kirjeen, joka jättää sanattomaksi.

Facebookissa kiertää kirje, jonka down-tyttö Emersynin äiti on kirjoittanut lääkärilleen, joka hoiti häntä raskausaikana. Koskettavassa kirjeessä äiti nostaa esiin sen, miten epäreilulta lääkärin käytös hänen odotusaikanaan tuntui. Kirjettä on jaettu muutamassa tunnissa satoja kertoja. 

"Hyvä lääkärimme.

Ystäväni kertoi minulle, että hänen raskausneuvolassaan lääkäri oli tehnyt ultran ja todennut ystäväni lapsen olevan täydellinen. Hän synnytti myöhemmin pojan, jolla oli downin syndrooma. Kun hän meni lapsensa kanssa tapaamaan kyseistä lääkäriä myöhemmin, oli tämä katsonut vauvaa ja todennut; “Minähän sanoin. Hän on täydellinen.”

Ystäväni tarina sai minut särkymään sisältä. Vaikka olin todella kiitollinen, että ystäväni kokemus oli ollut niin hyvä, tulin surulliseksi ajatuksesta siitä, millaista minullakin olisi voinut olla. Toivoin, että minulla olisi ollut sinun sijastasi sama lääkäri kuin ystävälläni.

Tulin luoksesi, kun elin elämäni vaikeinta aikaa. Minua pelotti, ahdisti ja tunsin, että olin murtumispisteessä. En tiennyt vielä, mikä vauvallani oli vialla ja sen tiedon tarvitsin sinulta.

Mutta sen sijaan, että olisit tukenut ja rohkaissut, ehdotit välittömästi, että abortoisimme vauvamme. Kerroin sinulle, että hänellä on jo nimikin – Emersyn. Kysyit, emmekö todellakaan ymmärrä, kuinka paljon elämänlaatumme tulee laskemaan, jos saamme lapsen, jolla on downin syndrooma. Kehotit meitä uudestaan harkitsemaan aborttia.

Ensimmäisestä tapaamisestamme lähtien, pelkäsimme sinua. Vaikein aika elämästämme muodostui lähes kestämättömäksi sinun takiasi – sen takia, ettet ikinä kertonut meille totuutta. Totuus oli, että minun lapseni oli täydellinen.

En ole vihainen, en ole katkera. Olen vain todella surullinen. Olen surullinen, että ne pienen pienen sydämen lyönnit, joita kuulet päivittäin, eivät täytä sinua suunnattomalla hämmästyksellä. Olen surullinen, että kun näet pienen pienet varpaat, keuhkot, silmät ja korvat, ne eivät saa sinua haukkomaan henkeäsi elämän ihmeen edessä. Olen todella surullinen, että olet niin väärässä siitä, mitä down-lapsi tekisi elämänlaadulle. Sydämeni särkyy, kun ajattelen, että olet saattanut sanoa samoja asioita, kuin sanoit meille, myös tänään jollekin äidille.

Mutta surullisin olen siitä, että et saa ikinä kunniaa tutustua tyttäreeni Emersyniin. Sillä Emersyn on pelkästään parantanut meidän elämänlaatuamme. Sen lisäksi hän on koskettanut tuhansia sydämiä. Hän on antanut elämällemme tarkoituksen ja tuonut meille iloa, jota on mahdoton kuvailla. Hän on antanut meille isomman hymyn, lukemattomia nauruja ja niin suloisia suukkoja, ettemme ikinä olisi voineet uskoa sitä mahdolliseksi. Hän on avannut silmämme sille, mitä on todellinen kauneus ja puhtaista puhtain rakkaus.

Minä rukoilen, ettei yksikään äiti joudu ikinä läpikäymään samaa kuin minä. Minä rukoilen, että sinäkin oppisit näkemään kauneutta jokaisella ruudulla, josta katselet uuden elämän ihmettä.

Ja minä rukoilen, että kun seuraavan kerran näet ultraäänessä down-lapsen, käännyt katsomaan tuon lapsen äitiä, ja kerrot hänelle totuuden. Sillä totuus on, että hänen lapsensa on oikeastaan aivan täydellinen."

Kauniin Emersynin kuvan näet alta. 

Lue myös: Suomalaisisän kirjoitus down-pojalleen saa kyyneleet silmiin: "Saimme sinut saattajaksi matkallemme"

Kilpailut

Uusimmat