Kuva: Mikko Räsänen

Niina on kuvankaunis jyväskyläläisnainen - silti vastaantulijat haukkuvat rumaksi päin naamaa

07.09.2016 17:00 - Mikko Räsänen

Niina Hedman, 23, ei voinut uskoa, millaiset seuraukset on sillä, että hän ottaa raudat korjatakseen vuosia vaivanneen leukavikansa.

Niina Hedman, 23, on lapsesta asti kärsinyt synnynnäisestä leukaviasta, jonka takia hänen alaleukansa on ollut liian takana. Se on aiheuttanut hänelle pahoja päänsärkyjä ja leukasärkyjä, jotka ovat pahentuneet iän myötä. Vaivan hoitaminen on ollut vaikeaa. Niinan leuka leikattiin kahdesti, mutta pysyvää apua ei ole löytynyt.

- Ensimmäiset raudat sain 17-vuotiaana. Jossain vaiheessa sain raudat pois, mutta sitten leuka siirtyi taas takaisin väärälle paikalle ja ongelmat palasivat.

Niina on kuitenkin päättänyt jatkaa taistelua ongelman poistamiseksi, koska onnistuessaan edessä olisi loppuelämä ilman leukasärkyjä. Tänä vuonna hän meni kolmanteen leukaleikkaukseen, jonka pitäisi nyt hoitaa ongelma lopullisesti. Leikkauksen jälkeen Niina sai jälleen raudat, joita hän joutui pitämään useita kuukausia. 

Niina oli jo aiempien vuosien aikana tottunut rautoihin, mutta nyt raudat toivat seurauksen, mihin hän ei ollut varautunut; ventovieraat vastaantulijat alkoivat ottaa asiakseen hänen ulkonäkönsä kommentoinnin. Monet ovat haukkuneet Niinaa suoraan rumaksi.

Kohtaamisia ventovieraiden kanssa onkin tullut. Niina on missikisoissakin nähty kaunotar ja teki tänä kesänä pr-töitä monilla kesäfestivaaleilla. Työnsä takia hän tapasi kaikkialla uusia ihmisiä ja kaikkialla hän sai myös kuulla rajuja haukkuja ulkonäöstään.

- Ihmiset ovat huutaneet toisilleen, että tulkaa katsomaan tämän tytön hampaita. Jotkut ovat pyytäneet minua avaamaan suuni, että saisivat hampaistani kuvan.

Erikoista oli myös se, että haukkujat eivät olleet mitään humaltuneita festariteinejä vaan aikuisia ihmisiä.

- Suurin osa on ollut yli 30-vuotiaita. Ikähaitari menee varmaan 25-vuotiaasta 70-vuotiaaseen.

Haukkuminen ei jäänyt edes festivaaleihin, vaan ruokakaupassa ventovieras vanhempi nainen kiinnitti huomiota Niinan rautoihin ja ilmoitti siitä tylyn mielipiteensä.

- Hän sanoi, että "kauheaa miten ruma olet. Sinulla ei ainakaan ole poikaystävää".

Nainen oli väärässä, sillä Niinalla on poikaystävä, joka on myös joutunut todistamaan, miten rumasti hänen tyttöystävälleen puhutaan.

- Olin myyjänä töissä Jysäri-festivaaleilla. Siellä eräs jonossa ollut mies alkoi haukkua ulkonäköäni. Poikaystäväni sattui seisomaan miehen takana ja meni huomauttamaan haukkujalle, että olen saanut jo kärsiä ihan tarpeeksi rautojeni takia. Miehen mieli muuttuikin nopeasti.

Ulkonäköhaukut eivät ole saaneet Niinan hymyä hyytymään. Kuvaajan ei tarvitse erikseen käskeä, kun Niina väläyttää hymynsä ja hammasrautansa. (kuva: Mikko Räsänen)

Tuntuu hurjalta, että ventovieraat aikuiset kokevat asiakseen haukkua toisen ihmisen ulkonäkö varsinkin, kun Niina on kaikilla mittareilla poikkeuksellisen kaunis nuori nainen.

- Ihmiset eivät ymmärrä, miten paljon olen joutunut jo kärsimään leukani takia, Niina harmittelee ja kertoo, että on kasvattanut itselleen paksua nahkaa, jotta yksittäiset haukut eivät tuntuisi niin paljon.

- Kyllä minä aina siinä hetkessä loukkaannun, mutta se menee onneksi ohi. Puran sitten pahan mielen poikaystävälleni.

Niinan kohtelu nousi yleiseksi puheenaiheeksi elokuussa, kun hän teki julkisen Facebook-päivityksen, jossa hän kertoi, millaisia haukkuja on saanut osakseen ja ihmetteli ihmisten käytöstä. Päivitys lähti leviämään nopeasti sosiaalisessa mediassa ja se sai muutamassa päivässä yli tuhat tykkäystä. 

Julkisen päivityksen jälkeen Niinalle alkoi sataa palautetta.

- Tosi paljon on tullut kannustusviestejä. Elokuisessa Laukaan Satama-festivaaleillakin sain positiivista palautetta asiasta lukeneet ihmiset tulivat halaamaan.

- Olen saanut kymmenittäin yksityisviestejä. Ihmiset ovat kertoneet omia vastaavia kokemuksiaan. Minua kosketti erityisesti erään tytön tarina. Hän oli vammautunut pahoinpitelystä niin, että hänen toinen jalkansa oli vinossa ja se erottui kävellessä, ja kuulemma ihmiset pilkkaavat häntä sen takia. 

Niinan tarinan jälkeen ei voi kuin ihmetellä, että jos aikuiset ihmiset puhuvat vieraille vastaantulijoille noin, onko mikään yllätys, että lapsistakin voi kasvaa koulukiusaajia?

(kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

Lue myös: Minun tarinani: Emilia, 21, laihdutti yli 60 kiloa - katso kuvat

Lue myös: Iskelmätähti puolustaa kiusattua teiniä: "Sinä et ole viallinen!"

Kilpailut

Uusimmat