Tänään vietetään kansainvälistä halipäivää! Tiesitkö nämä yllättävät terveysvaikutukset?

21.01.2015 07:45 -

Kansainvälinen halipäivä on jokavuotinen halaamiseen kehottava päivä, minkä on kehittänyt Yhdysvaltalainen Kevin Zaborney. Päivää vietetään normaalisti tammikuun 21. päivä!

Päivän tarkoituksena on auttaa ihmisiä olemaan avoimempia tunteittensa suhteen.

Ihmiskontaktit ruokkivat psykologista ja fyysistä kehitystä, halaat sitten tuntematonta tai tuttua. Haliminen muun muassa vähentää stressihormonina tunnetun kortisolin tasoa. Eräässä tutkimuksessa aikuiset, ketkä eivät olleet läheisessä kontaktissa ihmisten kanssa oli korkeampi verenpaine ja tiheämpi sydämen syke.

Läheisen ihmiskontaktin parhaimpia piirteitä on oksitosiini hormonin eritys, mitä kutsataan usein myös "läheisyysmoniksi". Oksitosiinin roolia ollaan tutkittu muun muassa ahdistuksen vähentymisessä, parin valinnan, orgasmin ja äidillisten tunteiden yhteydessä.

Helsingin Sanomat kokosi faktoja haleista, ohessa yllättäviä pointteja halaamisen terveysvaikutuksista.

1. Halaaminen alentaa verenpainetta. Kumppanilta saatu lyhytkin syleily yhdistettynä kymmenen minuutin kädestäpitämiseen riittää vähentämään merkittävästi fyysisiä stressioireita.

2. Lämmin, pitkä halaus lisää mielihyvähormoni oksitosiinin tuotantoa, joka taas vahvistaa ihmisten välistä luottamusta ja kiintymystä. Oksitosiinin vaikutuksiin perehtynyt yhdysvaltalaistutkija Paul Zak suosittelee kaikille vähintään kahdeksaa halausta päivässä.

3. Halatun itsetunto kohenee ja huolet kevenevät. Hollantilaistutkimuksen mukaan kosketus lievittää kuolemanpelkoa ja eksistentiaalista ahdistusta. Vähimmillään jopa nallekarhun halaaminen voi auttaa.

4. Se, tervehditkö kädenpuristuksella vai halauksella, vaikuttaa koko kohtaamisen kulkuun. Halaus tekee tilanteesta tunnepitoisemman ja vähentää keskustelun alkuvaiheen muodollisuutta. Halin muisto ylläpitää positiivista mielialaa myös kohtaamisen jälkeen.

5. Halaaminen on paljastavaa: siitä voi päätellä paljon suhteen tilasta tai ystävyyden syvyydestä. Toiseen painautumisen voimakkuus kertoo kiintymyksestä ja arvostuksesta, kevyt halaus on joko neutraalin ystävällinen tai varautunut. Muutaman vuoden takaisen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan keskenään vieraatkin ihmiset osaavat tulkita toisen kosketuksesta välittyvän tunnesisällön yllättävän tarkasti.

6. Hätätapauksessa itsensä halaaminenkin auttaa. Brittitutkimuksessa vapaaehtoiset koehenkilöt tunsivat vähemmän kipua, kun he laserimpulsseja vastaanottaessaan suojasivat kehoaan käsillään.

Kaikkien aikojen romanttisimmat kappaleet -soittolista

Kuvat: Shutterstock

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat