30 miljoonaa katsojaa ja yli satatuhatta lahjoituksina – onko video kodittomasta hyväntekijästä huijausta?

06.01.2015 14:56 -

Vähän ennen joulua YouTubeen ladattiin video kodittomasta ”Thomaksesta”, jolle annettiin 100 dollaria. Rahan antanut mies seurasi Thomasta, joka osti rahalla ruokaa vähäosaisille ystävilleen. Videota on katsottu yli 30 miljoonaa kertaa ja Thomakselle on lahjoitettu yli 130 000 dollaria. Uutiskanava CBS kuitenkin väittää koko homman olleen huijausta. 

Suosittu YouTubetta Josh Paler Lin antoi kadunvarressa seisovalle resuiselle miehelle 100 dollaria. Lin halusi tietää, mitä Thomakseksi esittäytynyt mies rahoilla tekee ja seurasi tätä kuvaajan kanssa. Thomas lampsi suoraa päätä kauppaan, jossa mainostettiin suurilla kirjaimilla alkoholia. Katsojien yllätykseksi Thomas kuitenkin osti kaupasta ruokaa muille kodittomille ja vähäosaisille kavereilleen.

Lin kertoo YouTube-videonsa esittelytekstissä ilahtuneensa videonsa suosiosta ja varsinkin Thomaksen tapaamisesta.

– Tutustuin videon myötä uskomattoman hienoon ihmiseen ja ystävään.  Mitä enemmän tutustuin häneen, sitä aidommalta hän vaikutti. Kodittomat ihmiset eivät ole huonoja ihmisiä. Älkää ikinä arvostelko kirjaa kansien perusteella, Lin kirjoittaa.

Lämminhenkinen ja liikuttava video herätti kuitenkin epäilyjä sen aitoudesta. Esimerkiksi CBS-uutiskanavan Los Angelesin aluetoimitus julkaisi jutun, jossa viraalihitillä esiintyvän ”Thomaksen” väitetty veli Kevin kertoo miehen oikean nimen olevan Kenny Nickel. Veljensä mukaan pahasti alkoholisoitunut Kenny ei todellisuudessa olisi suinkaan pennitön, vaan häntä odottaisi 150 000 dollarin osuus vastikään edesmenneiden vanhempiensa maatilasta.

Myös CBS:n haastattelemat silminnäkijät väittävät nähneensä Linin ja ”Thomaksen” ajelevan yhdessä autolla videolla nähtyyn kauppaan.

Videon myötä Lin myös perusti Indiegogo-yhteisrahoituspalveluun Thomakselle oman rahankeruusivuston, johon on tähän mennessä lahjoitettu lähes 140 000 dollaria. Indiegogo-sivustolla Lin puolustaa videotaan.

– Jotkut ovat saattaneet kuulla väitteitä tämän tarinan aitoudesta. Kaikki se puhe on puppua. Video on tosi kuin vesi. Olemme jo olleet yhteydessä lakimiehiimme asian tiimoilta ja haluamme selvittää juurta jaksaen koko homman. Kuulette meistä lähipäivinä kansallisilla tv-kanavilla, Lin kirjoitti muutama päivä sitten.

Kuva: Kuvakaappaus / YouTube 

(Radio Nova, CBS, Indiegogo)

Kilpailut

Uusimmat