Liköörikonvehdit, joulusilakat, alkoholiton olut... Milloin ne henkkarit pitikään näyttää?

23.12.2014 09:04 -

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina 19-vuotiaasta naisesta, jolta kysyttiin joulusilakoita ostettaessa papereita. Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja vastaili Radio Novan kysymyksiin alkoholituotteiden ja alkoholittomien tuotteiden ostamisesta.

Viime kuukausina mediassa on useaan otteeseen keskusteltu siitä, miksi ostajan tulee olla täysi-ikäinen ostaessaan pieniä määriä alkoholia sisältäviä elintarvikkeita. Iltalehdessä kohistiin jokin aika sitten liköörikonvehdeista ja eilen Ilta-Sanomissa taas kerrottiin silakoita ostaneesta tytöstä, jolta kysyttiin paperit. On myös ollut tapauksia, jolloin alkoholitonta olutta ostaessa on joutunut näyttämään henkilöllisyystodistus. 

Miten on, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto, tarvitseeko alkoholitonta olutta ostaessa näyttää paperit?

– Sen pitäisi mennä niin, että 0,0-prosenttisia juomia voi myydä kaikille. Yritykset voivat toki tehdä omia linjauksia. Nämä tapaukset ovat toki ikäviä, mutta kaiken kaikkiaan papereiden tarkistamisen tarkoitus on estää alaikäisiltä alkoholin ostaminen. Ei niitä kiusalla tarkisteta, Luoto kertoo.

Alkoholilain mukaan alle 1,2 prosenttia sisältävät tuotteet ovat sallittuja myös alle 18-vuotiaille. Päivittäistavarakauppa ry ja Valvira kuitenkin suosittelevat, ettei näitäkään myytäisi alaikäisille. Luodon mukaan lähtökohtaisesti kaikki vähänkin alkoholia sisältävät juomat ovat kiellettyjä alaikäisiltä. 

Toisin on liköörikonvehtien tai joulusilakoiden kanssa. 

– Alkoholia pieniä määriä sisältävien elintarvikkeiden kanssa kaupoilla ei ole yhteistä linjausta. Kaupat saavat tehdä omat linjansa, Luoto selvittää. 

Kuva: Shutterstock

(Maria Rautio / Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat