Vääristynyt päivitysketju leviää jälleen – Facebook ei omista kuviesi tekijänoikeuksia

03.12.2014 09:51 -

Viime aikoina monen uutisvirtaan on jälleen pompsahtanut ketjupäivityksiä Facebookin tekijänoikeuksista. Päivityksellä kirjoittaja sanoo irtisanoutuvansa Facebookin tekijänoikeusvaatimuksista ja omistavansa oikeudet kuviinsa ja päivityksiinsä. Tosin Facebookin mukaan näin asia on jo nyt.

Monet facebookkaajat ovat viime päivinä innostuneet jakamaan samaa päivitystä kuin muutama vuosi sitten.

Päivityksessä käyttäjä julistaa omistavansa tekijänoikeudet omiin teksteihinsä, kuviinsa ja muuhun sisältöön, eikä anna Facebookille lupaa käyttää ilman kirjallista lupaa.

Päivitys on kuitenkin hyödytön, eikä se muuta tekijänoikeuksiasi millään lailla. Kaiken kukkuraksi Facebook itse asiassa ei omista tekijänoikeuksia ottamiisi valokuviin tai kirjoittamiin teksteihisi. Tekijänoikeudet ovat ja pysyvät sinulla.

Pelkällä ”kirjallisella” ilmoituksella et voi myöskään irtisanoutua Facebookin käyttäjäehdoista, jotka olet hyväksynyt palveluun kirjautuessasi. Vain poistamalla koko profiilisi voit irtisanoutua Facebookin käyttäjäehdoista.  

Facebook kuitenkin voi käyttää esimerkiksi profiilikuvaasi ehdottaessaan muille käyttäjille mahdollisia tuttuja. Se ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin tekijänoikeuksista luopuminen. Facebookilla ei ole oikeutta käyttää kuviasi mielin määrin miten tahtoo. 

(Radio Nova, The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat