Onko se kieli vai jalka? Totuus nettihitiksi nousseesta simpukkavideosta

01.12.2014 18:54 -

IFL Science -sivusto avartaa YouTubessa kummastuttaneen simpukkavideon tieteellistä taustaa. Vaikka videolla esiintyvä simpukka näyttäisikin nuolevan pöydällä olevaa suolaa, todellisuudessa se tunnusteleekin jalallaan ympäristöään. 

Monen ensimmäinen reaktio alla olevan simpukkavideon nähtyään on ollut ”mitäs hittoa?”. Videolla avautuvasta simpukasta näyttäisi tunkevan ulos kielimäinen uloke, joka nuolisi pöydällä olevaa suolaa.

IFL Science -tiedesivusto kuitenkin tietää, ettei ulos työntyvä niljainen ”kieli” tosiaankaan ole kieli, vaan simpukan jalka. Jalallaan simpukka tutkii ympäristöään ja käyttää sitä kaivamiseen ja paikalleen ankkuroitumiseen.

– Simpukka näyttäisi etsivän kaivautumispaikkaa. En usko, että suolalla on mitään tekemistä asian kanssa. Voi olla, että suola jopa vahingoittaa simpukkaa, sillä se vetää jalkansa pois suolasta sitä koskettuaan, biologi Miriam Goldstein kertoo Daily Mailille.

Suositun YouTube-videon kommenteissa kritisoidaankin videota, jolla eläimen mahdollisesta kärsimyksestä tehdään viihdettä. Goldstein ei kuitenkaan ole varma, haittaako suola simpukkaa.

– Voi olla, ettei simpukka välitä suolasta yhtään.  

Kuva: Kuvakaappaus YouTube-videosta

(IFL Science, Daily Mail, Radio Nova) 

Kilpailut

Uusimmat