Sunbucks, Burger Majesty, Pizza Hat… Oletko törmännyt feikkiravintolaan?

06.11.2014 08:33 -

Radio Novan Kiinan kirjeenvaihtaja raportoi Konttori-ohjelman Maailma tänään -osiossa Kiinan ravintola-alan kasvavasta ongelmasta, menestyneiden ravintolaketjujen klooneista. 

Olemme jo tottuneet kiinalaisiin merkkivaatteiden feikkiversioiden, mutta kopioinnin kohteena ovat myös kokonaiset ravintola- ja kahvilaketjut. Radio Novan kirjeenvaihtaja Linda Ma kertoo Shangaissa olevan feikkiravintoloita laidasta laitaan. Eniten katukuvassa näkyvät muut aasialaiset menestysravintolat, mutta myös Burger Kingiä ja Starbucksia muistuttavia lafkoja löytyy.

–Esimerkiksi Cheese Burger -ketju on ruokalistaa ja ulkoasua myöden klooni Burger Kingistä. Starbucksia jäljittelevä Sunbucks taas on monien mielestä jopa originaalia parempi, Linda Ma raportoi Maailmalla tänään -ohjelmaosiossa.

Kiinassa feikkiravintoloita on Man mukaan vaikeaa haastaa oikeuteen, sillä harva ravintolaketju on rekisteröinyt tuotemerkkiään Kiinan kansantasavallassa.

–Viime aikoina erään hongkongilaisen ravintolan Shangaissa oleva kopio on saanut paljon julkisuutta ja sen omistaja päätti julkisen painostuksen vuoksi vaihtaa feikkiravintolan nimen toiseksi. Oikeudessa hongkongilaisyrittäjällä ei välttämättä olisi ollut tähän perusteita, Ma kuittaa.

Oletko sinä törmännyt reissuillasi ravintolakopioon? Kerro siitä kommenteissa!

Kuuntele Maailmalla tänään -osio alta! 

Kilpailut

Uusimmat