Arman Alizad: Haluan näyttää maailmasta paitsi pahaa myös hyvää

16.10.2014 15:25 -

Kauko Röyhkän kirjoittama kirja Armanin maailma kertoo tämän hetken tunnetuimmasta TV-kasvosta ja seuratuimmasat somettajasta. Ihmisoikeuksien puolestapuhujanakin kunnostautunut Alizad menee hurjiin ja kurjiin paikkoihin, mutta "niistä voi löytää myös rakkautta".

Iranissa syntynyt ja Yhdysvaltojen kautta Suomeen muuttanu Arman kertoi Radio Novan iltapäivän juontajalle Elina Kottoselle, ettei koskaan kärsinyt "stereotyyppisistä maahanmuuttajalapsen sopeutumisvaikeuksista." 

Tavanomaista murrosikäisen angstia kyllä oli, myönsi Arman. Miehen lapsuusvuosina muuttaminen Suomeen oli kuitenkin helpompaa kuin nyt.

– Silloinhan ei muutenkaan ollut hirveästi Suomessa  maahanmuuttaajia eli ei ollut myöskään näitä maahanmuuuton lieveilmiötäkään, kertoi Arman.

Arman kertoo kirjassaan tarinansa, lapsuudestaan Iranissa, nuoruudestaan Helsingin skeittari- ja breakdanceporukoissa, opiskelustaan räätälimestariksi ja päätymisestään rajoja huimasti rikkovaksi tv-tähdeksi.

Armanin ristiretkeläiset löysivät myös toivoa

Vaikka Armanin ja kuvausryhmän matkat ovatkin suuntautuneet suomalaisen silmin ankeisiin ja köyhiin maailman kolkkiin, kertoo mies pyrkineensä löytämään tilanteista myönteistäkin.

– Puolet siitä, mitä me halutaan näyttää, on myös sitä hyvää. Silloin, kun me lähdettiin tekemään Kill Armania, me lähdettiin tekemään ohjelmaa kamppailulajien mestareista, tosielämän jediritareista, kertoi Arman, joka tunnustautui lähetyksessä myös vankkumattomaksi Tähtien Sota -faniksi. 

– Kun me lähdettiin tekemään Armanin ristiretkeä, me haluttiin tietyllä tavalla tuoda esiin arjen unohdettuja sankareita, eli ihmisiä jotka elää hemmetin hankalissa olosuhteissa, kuvaili Arman lähtökohtia ohjelman teolle.

– Kun me mennään slummiin ja kuvataan favelassa tai vankilassa jengejä ja muuta, niin siellä on sitä kurjuutta. Mutta me halutaan näyttää kaikki ihan tavallisinsa ihmisiä, koska ne on vain ihan tavallisia ihmisiä. Ja just tämmöisissä pimeimmissä ja synkimmissä kolkissa vallitsee iloa ja onnea ja huumoria ja rakkautta ja lähimmäisenrakkautta ja luottausta ihmisten välillä.

– Se on se asia, mitä me halutaan tuoda esiin.

Suomalaiset ovat Alizadin mukaan vieraantuneet siitä todellisuudesta, jonka suuri osa maailmasta tuntee.

– Totta kai Suomessa on omia epäkohtia ja on asioita, joihin ihmiset on tyytymättömiä. Mutta kyllä täällä on asiat ihan tajuttoman hyvin! 

Arman Alizad palkittiin Kultainen Venla -gaalassa vuoden 2013 parhaana televisioesiintyjänä ja Arman ja viimeinen ristiretki parhaana reality-ohjelmana

Kuuntele Arman Alizadin koko haastattelu!

Osa 1: Armanin lapsuus ja some-aikuisuus

Osa 2: Televisiota on tehty hurjissa oloissa

Osa 3:

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat