65-vuotiaat ilmaiseksi rock-festivaaleille – mitä tärppejä Tuskassa?

25.06.2014 15:22 -

Osa Suomen festivaaleista päästää sisään ilmaiseksi 65 vuotta täyttäneet. Yksi näistä on Helsingin Suvilahdessa järjestettävä raskaamman musiikin Tuska Open Air. Radio Nova esittelee tärppejä 1940-luvulla syntyneille.

Novan musiikkitoimittaja Samuli Väänänen poimi Helsingin Suvilahdessa 27.-29. kesäkuuta järjestettävän tapahtuman esiintyjstä kolme, joiden arvelee miellyttävän Doorsin, Rolling Stonesin ja Beatlesin aikaan nuoruuttaan eläneiden musiikkimakua.

Heti alkuun Väänänen kuitenkin haluaa korostaa, ettei usko kuusikymppisten kokevan kesäfestivaaleja sinänsä vieraaksi, koska omia kokemuksia saattaa hyvinkin olla kesän ja rockin yhdistämisestä.

– Ja kukaan tuskin kliseemäisesti "järkyttyy" mennessään Tuskaan, sillä sehän on yksi rauhallisimmista festareista. Varmasti siellä tulevat myös yli 65-vuotiaat viihtymään.

Ensimmäiseksi tärpikseen musiikkitoimittaja valitsee Anthraxin (kuvassa), joka on perustettu New Yorkissa yli 30 vuotta sitten.

– Anthrax on kiistatta yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista thrash-yhteistä. Se on edelleen erittäin elinvoimainen ja loistaa livenä.

Emperor, toinen valinta, on vuonna 1991 perustetu norjalaisyhtye.

– Kun menee Tuskaan, kannattaa ehdottomasti tsekata vielä ne vähän brutaalimmatkin metalliyhtyeet, joita Emperorkin edustaa. Se on myös yksi keskeisimmistä black metal -genressä. Siitä saa varmasi saa hyviä ja mielenkiintoisia fiiliksiä, kun menee avoimin silmin ja korvin katsomaan. Se avaa musiikillista horisonttia.

Santa Cruz on seitsemänvuotias kokoonpano, jonka Väänänen kertoo asettuvan festivaalikattauksen kevyeen päähän.

– Santa Cruzilla on nuorta, kotimaista timanttista osaamista ja se edustaa Tuskassa keveämpää raskasta rockia. Sen 80-lukuvaikutteinen hard rock on kyllä sen verran tarttuvaa, että varmasti alkaa keikalla jalka vipattaa. Loistava livebändi sekin!

Etenkin festivaalin black metal -yhtyeet kantavat varsin synkkää imagoa, mutta Väänänen muistuttaa, että on sitä ennenkin osattu.

– Tietysti on hyvä muistaa se, että vaikka metalliin liittyy klisee "pahoista voimista", niin kyllähän Rollareitakin syytettiin aikanaan satanismista ja paholaisen kanssa flirttailusta. Siinä mielessä mikään ei ole muuttunut, eikä tule muuttumaan. Se vaaran tunnehan juuri tekee raskaasta musiikista niin kiehtoavaa ja viihdyttävää.

Rohkeat rouvaporukat ja uteliaat pariskunnat

Tuskan promoottori Jouni Markkanen kertoo, että hevifestivaalin päätös antaa ilmainen sisäänpääsy varttuneemmille lähti tarpeesta poistaa vääriä stereotypioita. Kymmenisen vuotta sitten Kaisaniemessä pidetty festivaali aiheutti aluksi soraääniä vanhemman väen keskuudessa. Nyttemmin festivaali on siirretty Kalasataman kupeeseen Suvilahteen, mutta tapa on säilytetty.

– Sillä tavalla huolestuneet pääsivät itse paikan päälle katsomaan, millaista se meno on ja toteamaan, että se ei ihan niin hurjaa ole kuin miltä se kuulostaa.

Etuuden hyödyntäjien määrä Tuskassa on viime vuodet ollut laskussa. 

– Se on vähän hiipumaan päin ollut tuo kuusivitosten laukkaaminen, mutta aina sieltä löytyy joklu rohkea pariskunta tai rouvaporukka, jotka tulevat vähän tutkimaan, että minkälaista nahkapöksyä sitä ois tarjolla.

Markkanen arvelee, että muilla festivaaleilla etua käytetään ahkerammin hyödyksi. Hän toivottaa varttuneempia saapumaan Tuskaankin ennen kaikkea elämysten perässä, joita ei kotisohvalta tai YouTubesta saa.

– Paikan päällä tunnelman kokeminen on tietysti uniikki tilanne ja niin varmasti tulee nähtyä sellaisia konsertteja, joita ei muuten tule nähtyä. Meidän väki ei myöskään vieroksu, voi tulla ihan omana itsenään paikalle, rohkaisee Markkanen ja kehottamaan ottamaan mukaan ainakin "festivaalimielen ja korvatulpat".

65 vuotta täyttäneet pääsevät tänä kesänä ilmaiseksi ainakin seuraaviin tapahtumiin:

Tuska Open Air (27.-29.6. Helsingin Suvilahdessa)
Provinssirock (27.-28.6. Seinäjoen Törnävänsaaressa)
Ruisrock (4.-6.7. Turun Ruissalossa)
Ilosaarirock (11.-13.7. Joensuun Laulurinteellä)

(Radio Nova, Deski)

Kuva: Nuclear Blast

 

Kilpailut

Uusimmat