Esko Valtaoja: Työstressi syntyy ihmisten ahneudesta

26.05.2014 12:49 -

Konttorissa kuultiin maanantaina Esko Valtaojan radikaaleja ajatuksia muun muassa siitä, että ihmiset aiheuttavat itselleen työnteko- ja ennen kaikkea turhaa rahantekostressiä, kun "pitää päästä kolmen kuukauden välein Thaimaan-lomalle."

Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori, biologian harrastaja ja tulevaisuuden pohtija Esko Valtaoja sanoi Sari Seppälälle ja Annika Metsäkedolle, että ihmisten vanhojen aikojen kaipuu ja nykyelämän rasittavuus ovat "höpön höpöä".

Valtaoja aloitti nykyelämän hyvien puolien listaamisen huomiolla, että nyt hän istui studiossa kahden naisen kanssa.

– Voitteko kuvitella, millainen oli naisen osa täällä ja maailmassa sata vuotta sitten? Tai koskas se (naisten) äänioikeus nyt meille tulikaan, 108 vuotta sitten, me olimme siinä ensimmäisiä maailmassa. Mutta eihän teillä kahdella silloin (äänioikeutta ennen) "vanhoina hyvinä aikoina" olisi ollut oikeuksia olla työssä, äänestää tai avata pankkitiliäkään ihan lainsäädännönkään mukaan tuolloin "vanhoina hyvinä aikoina".

Metsäketo, Seppälä ja Valtaoja keskustelivat myös nykyihmisen paineista työelämässä. Metsäketo nosti esille sen, että moni tekee nykyään työssään kolmen hengen työt. Valtaoja tyrmäsi kasvaneet työpaineet "höpönhöpönä".

– Jos ruvetaan katsomaan tilastoja, niin me tehdään yhä vähemmän ja vähemmän töitä henkeä kohden vuosittain. Tietty joukko raataa niska limassa kolmea duunia, mutta se johtuu vain siitä, että pitää päästä joka kolmas kuukausi Thaimaahan, uusi auto tarttis saada ja taulu-TV:kään ei ole kuin 1,5 metriä halkaisijaltaan ja naapurilla on kaareva, hieno plasmanäyttö.

Kuuntele koko haastattelu!

Esko Valtaoja on Konttorin vieraana tällä viikolla keskiviikkoon asti. Tiistaina Kottaraiset jatkavat miehen kanssa klo 11 jälkeen.

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat