Valokuvaaja Marika Kiviharju: Alastomuus on yhä suomalaisille tabu

01.05.2014 10:03 -

We You – Naked -valokuvanäyttely avasi ovensa tiistaina 29. huhtikuuta. Radio Nova pääsi piipahtamaan näyttelyssä ennakkoon ja keräsi talteen avajaisten tunnelmia.

Marika Kiviharju, josta Suomi ei vielä viikko sitten tiennyt juuri mitään, päätti tehdä jotain erilaista ja järjesti mediaa kohahduttavan valokuvanäyttelyn. We Want You – Naked on kahdeksasta valokuvataulusta koostuva näyttely. Valokuvien tähtinä on reilu kourallinen julkisuudesta tuttua henkilöä – alasti.

– Olen työni kautta tekemisissä julkkisten kanssa lehti- ja promokuvien kautta. Minun mielestäni heidät esitellään lehdissä ja televisiossa aivan erilaisina kuin he oikeasti ovat. Halusin tuoda nämä julkisuuden henkilöt vähän eri tavalla esille taiteen keinoin, Marika selventää näyttelyn ideaa.

Näyttely on saanut suuresti näkyvyyttä mediassa, ja se ehti aiheuttaa kohun ennen sen varsinaista avajaispäivää. Marika itse on yllättynyt sen saamasta huomiosta, vaikka halusikin ravistella ihmisiä rohkeilla kuvilla. Saunakulttuuri ei ole täysin turruttanut kansaa paljaaseen pintaan.

– Julkkiksia on kuvattu aina, mutta julkisuuden henkilöt alasti on aika tappava yhdistelmä.  Kun joku uskaltaa tehdä tällaista, niin kyllähän se puhuttaa. Tässä jo näkee sen, kuinka arka aihe alastomuus on suomalaisille, valokuvaaja pohtii.

Mestariotos ”metsotanssin” avulla

Vaikka näyttelyn teemana onkin alastomuus, valokuvat on tehty hyvällä maulla ja tarkkaan harkiten. Valokuvia katsoessa tulee tunne, että jok’ikinen raaja on tarkoin aseteltu. Teuvo Lomanista ja Niko Heleniuksesta otetun valokuvan kuvaushetki oli kuitenkin todellisuudessa poikkeus: miesten poseeraus oli oikeastaan vahinko.

– Yritin tehdä poseerauksia, jotka näyttäisivät hyviltä. Sitten Teuvo sanoi, että otetaan rennosti ja hengaillaan. Sitten hän pyöri siinä ympäriinsä, ja yhtäkkiä Marika sanoi, että nyt tuli muuten hieno kuva, Niko kertoo kuvaushetkestä.

– Niko on aika staattinen tuossa, ja minä lähdin lähestymään asiaa tanssin kautta. Aloin tanssimaan siinä ja sanotaanko, että tämä on sellainen metsotanssi, Teuvo jatkaa kuvaushetken flow’ta hymynkare kasvoillaan.

Alastomuus on molemmille miehille hyvin luonnollinen asia. Pariskunta joutui kuitenkin hetken miettiä, lähtevätkö mukaan Kiviharjun projektiin. Kun miehet näkivät muista julkisuuden henkilöistä otettuja kuvia, heidän ei tarvinnut enää miettiä osallisuuttaan.

– En pelkää mitään kohuja. Lähdin tähän mukaan, koska täytän 52 vuotta ja olen vielä hyvässä kunnossa. Jos olisin rupsahtanut, en olisi lähtenyt valokuvattavaksi. Ja on hyvä, ettei kuvia ei ole millään tapaa käsitelty, Teuvo Loman vakuuttaa.

Marika Kiviharju on luvannut antaa valokuvat julkkiksille itselleen näyttelyn päätyttyä. Minne Teuvo Loman ja Niko Helenius aikovat laittaa kuvan kodissaan? Kuuntele ääniklippi!



We Want You – Naked -näyttely on esillä ravintola Ugglassa perjantaihin 2. toukokuuta saakka.

Kilpailut

Uusimmat