Hyvin toimiva vatsa – ihmisen paras ystävä

14.02.2014 15:45 -

Lamauttava vatsakipu tai ruoansulatuksen häiriöt lamauttavat niin arjen kuin juhlankin tehokkaasti. Jotain voi tehdä itsekin, mutta pitkittyneet vaivat kannattaa selvittää lääkärissä.

Hyvää ruoansulatusta ei huomaa, ennen kuin se alkaa reistailla.

– Jos aikuisen vatsan toiminta muuttuu nopeasti tai ulosteessa on verta, tai jos vatsa vaivaa jatkuvasti, olisi  hyvä mennä lääkäriin, neuvoo elintarvikekemian tohtori Leea Pelto. – Silloin voidaan heti sulkea pois sellaiset yleisimmät oireet kuten laktoosi-intoleranssia ja keliakia.

Jos epäilee itsensä olevan allerginen kotimaisille viljoille, ei paras vaihtoehto olekaan oma-aloitteinen ruokavalion muutos tilanteen ratkaisemiseksi. Oireilu vaatii ammattimaisen diagnosoinnin, varoittaa Pelto.

– Keliakiassahan vehnä, ohra ja kaura aiheuttavat tulehdusta suolistossa. Jos jättää nämä itse pois, ei keliakiaa voida ehkä myöhemmin diagnosoida lääkärin toimesta lainkaan.

Perusterve voi tehdä vatsansa eteen paljonkin itsekin omassa arjessa. 

Tarkkojen ohjeiden antaminen on kuitenkin hirveän vaikeata.

– Olemme jokainen yksilöitä eikä ole olemassa yhtä ruokavaliota, joka sopisi kaikille. Kaikille yhteisenä neuvona voi kuitenkin suositella, että syödään runsaasti kasviksia, riittävästi valkuaisaineita eli proteiineja ja tarpeeksi kuitua. Suolistolle ovat hyvin tärkeitä myös hyvät maitobakteerit, joita voi tukea hyvällä ruokavaliolla, mutta ottaa myös ravintolisinä.

Turisti voi ainakin yrittää välttää ripulin

Kaikki eivät malta odottaa suven saapumista Suomeen, vaan lähtevät hakemaan lämpöä ja aurinkoa kaukomailta. Vatsatauti saattaa kuitenkin pilata lekottelun upeimmassakin lomakohteessa. Apteekit tarjoavat lähtijöille mukaan erilaisia maitohappobakteerivalmisteita. Pelto kertoo, että niiden turisteille kauppaamisessa on vinha perä.

– Tutkimusten mukaan niistä on turistille oikeasti hyötyä. Valmisteitahan on paljon erilaisia, enkä osaa sanoa, kuinka vahvaa tutkimusnäyttöä kaikista on, mutta valtaosaltaan tuotteet ovat hyviä. Ne vähentävät turistiripulin riskiä ja jos se pöpö onnistutaankin saamaan, ne helpottavat toipumista.

Miksi jotkut viettävät kaikki matkansa pää pöntössä, kun toiset vain mennä porskuttavat?

– Yksi selitys varmaan on se, että osa varoo tiettyjä ruoka-aineita, kun taas osa syö mitä vain sattuu nenän eteen osumaan. Mutta muuten selityksenä voi olla mahan happamuus: vähähappoisesta vastasta pääsee enemmän sairautta aiheuttavia bakteereita läpi, kun taas normaalihappoinen vatsa onnistuu tuhoamaan jo osan sairautta aiheuttavia bakteereista. Ja jos on matkustanut samaan kohteeseen jo useamman kerran, voi olla jo kehittynyt vastustuskykyäkin paikan bakteeristolle. Myös oman suolistobakteeriston ja immuniteetinkunto vaikuttaa asiaan, kertoo Pelto.


Pikkukikoilla pääsee pitkälle

Perussääntönä syö vain kuumennettua ruokaa ja valitse vain kuorittavia hedelmiä. Salaatit ja sushit eivät ole paras vaihtoehto tuntemattomassa maassa, etenkään kuumuudessa.

Selvitä myös, aiheuttaako paikallisten juoma hanavesi yleensä oireita turisteille, ennen kuin kokeilet itse. Jääpaloja ei kannata drinkkeihinsä huolia, jos hanavettäkään ei suositella. Jo ahkera käsien pesu, vähintään ennen ja jälkeen ruokailun, voi pelastaa lomasi.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat