Yökerhoissa ensi viikonloppuna minuutin hiljaisuus

27.01.2014 16:04 -

Kiristyvään alkoholipolitiikkaan kyllästyneet ravintola-alan yrittäjien Hiljainen minuutti -mielenilmaus hiljentää anniskelupaikkoja ympäri maan ensi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. CMX:n A. W. Yrjänä muistuttaa, että muusikoiden leipä kapenee, jos ravintolat sulkevat aiemmin.

Joukko Suomen yökerhoyrittäjiä, "Tolkku käteen alkoholiverotuksessa" -Facebook-yhteisö sekä Muusikkojen liitto järjestävät tulevan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä klo 02.00 ”Hiljainen minuutti” -nimisen tempauksen.  

Järjestäjien tiedotteen mukaan "yökerhot hiljenevät Suomen alkoholipolitiikan tai pikemminkin holhouspolitiikan myötä vaarassa olevien ja jo menetettyjen työpaikkojen puolesta".

Protestoijat pelkäävät, että eduskunnan harkintaan tuleva ehdotus yökerhojen jatkoaikalupien epäämisestä uhkaa paitsi ravintola- ja panimotyöntekijöiden myös muusikoiden ja esiintyvien taiteilijoiden sekä muiden toimialaan liittyvien ammattikuntien työpaikkoja.

Jatkoaikalupien puuttuessa yökerhot saattaisivat vuoden 2015 alusta alkaen sulkeutua jopa kaksi tuntia nykyistä aiemmin.


Muusikoidenkin leipä uhattuna

Hiljainen minuutti -liike muistuttaa, että suomalaisten muusikoiden tekemistä vuosittaisista noin 45 000 keikasta kaksi kolmannesta järjestettiin vuonna 2012 yökerhoissa ja klubeilla. Liikkeen laskelmien mukaan viimeisten aukiolotuntien leikkaaminen heikentäisi ravintoloitsijoiden mahdollisuutta panostaa viihdeohjelmaan. Tämä johtaisi vuositasolla jopa 15 000 keikan vähentymiseen.

Myös Palvelualojen liitto (PAM), Matkailu- ja Ravintola-alojen liitto (MaRa), ravintoloitsijat, Panimoliitto ja Muusikkojen Liitto vastustavat aukioloaikojen lyhentämistä.

– Kun ihmiset lakkaavat ostamasta levyjä ja siirtyivät nettiin, monet ammattimuusikot ja bändit koettavat pysyä leivänsyrjässä lisäämällä keikkailutahtia. Jos ehdotettu rajoitus- ja holhouspolitiikka menee läpi, kotimainen musiikintarjonta köyhtyy ratkaisevasti. Jos ravintoloilla ei tiukennusten jälkeen ole varaa ostaa esiintyjiä, yhä useampi ammattimuusikko joutuu etsimään muita töitä tai liittymään suoraan työttömyysjonoon. Yhä useampi aloitteleva muusikko ei puolestaan edes pääse hankkimaan tärkeää keikkakokemusta. Laitevuokrafirmoja menee nurin, samoin kuljetuspalvelujen tarjoajia. Ääni- ja valoihmisten työmahdollisuudet vähenevät myös, summaa tiedotteessa muusikko ja kirjailija A.W. Yrjänä.

Mitä Hiljainen minuutti käytännössä tarkoittaa asiakkaan näkökulmasta?

Hiljaisen minuutin aikana mukana olevien yökerhojen henkilökunta lopettaa työnsä hetkellisesti ja musiikki lakkaa.

"Ensi launtaiyön hiljaisella minuutilla halutaan herättää kansalaisia miettimään mahdollisia lakimuutoksia ja sitä, miten ne koskettavat heidän elämäänsä", sanotaan liikkeen tiedotteessa.

Mukaan ovat ilmoittautuneet tähän mennessä muun muassa helsinkiläiset Happy Jazz Club Storyville, Rymy-Eetu, LeBonk, Tavastia, Ravintola Ilves, Onnela, Apollo, Tivoli, Bäkkäri ja Kaivohuone sekä Jyväskylässä ja Lappeenrannassa toimiva Giggling Marlin -ravintolat.

Loput mukana olevat anniskeluliikkeet löytyvät Facebook-yhteisön sivulta.

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat