Suomalaisten rohkeus on oman elämänsä ohjaksiin tarttumista

19.12.2013 18:39 -

Radio Nova keräsi tarinoita unelmien toteuttamisesta joulun välipäivinä ensi-iltaan tulevan Walter Mittyn ihmeellinen elämä -draaman kunniaksi.

Radio Nova keräsi tarinoita unelmien toteuttamisesta joulun välipäivinä ensi-iltaan tulevan Walter Mittyn ihmeellinen elämä -draaman kunniaksi. Perjantaina 20. joulukuuta taajuudella kuullaan Radio Novan kotisivuilla kerättyjä koskettavia ja rohkeita tarinoita ja jaetaan lippuja Ben Stillerin tähdittämän elokuvan näytäntöihin. Pääpalkintona on matka lennot Islantiin.

Waltre Mittyn ihmeellinen elämä -kilpailussa kysyttiin, mitä unelmia sinä olet jo toteuttanut ja mitkä odottavat viela toteuttamista.           

Novan nettitiimi valitsi tarinoista viisi, joille pukki toimittaa leffaliput lähipäivinä.

Vihdoin pärinätyttö

Maarit Tampereelta pääsi toteuttamaan lapsuuden haaveensa aikuisena.

– Pienestä asti haaveenani oli moottoripyörä, korttia en saanut kumminkaan ajaa vanhempieni pyynnöstä, sillä heidän mielestään laji oli liian vaarallinen. Mutta vuonna 2008 ollessani 33-vuotias toteutin unelmani ja ajoin moottoripyöräkortin sekä ostin moottoripyörän. Ai että sitä ihanuutta, kun pääsi tien päälle! Nyt on haaveissa isompi pyörä ja mielellään tietysti harrikka :) Toteutumattomia haaveita on vielä myös erilaiset matkat moniin maanosiin ja maihin, vaikka monia upeita matkoja onkin jo koettuna.

Pois oravanpyörästä

Vaasalainen Sara teki elämässään vielä rohkeamman hypyn.

– Aika tarkkaan kaksitoista sitten tein irtioton omasta elämästäni - luovuin asunnostani ja otin avoimen lennon Kaakkois-Aasiaan. Puoli vuotta elin päivä kerrallaan, viivyin joskus jopa viikkoja samassa kohteessa ja nautin elämän minipienistä vivahteista. Ahmin historiaa Kambozhassa, palautin uskoani ihmisen hyvyyteen Laosissa, ihmettelin itsekkyyden seurauksia Burmassa ja shoppailin Thaimaassa. Tutustuin mielenkiintoisiin ihmisiin maailman joka ääreltä ja heistä yksi seurasi minua kotiin saakka. Kotiuduttuamme huomasin olevani raskaana ja asetuimme kasvattamaan yhteisiä juuria kotikaupunkiini. Matkan varrelta siis löysin itseni, lapseni isän ja lapseni. Ikuisia unelmia kaikki kolme. Nykyisin unelmoimme vuodesta vieraassa kulttuurissa ja junamatkasta Siperian halki. Jostain syystä riittää, että unelmoi matkustelemisesta, sillä siinä sivussa näyttävät toteutuvan kaikki muutkin unelmat.

Syyllisyydellä vesilintua

Carita Porista on myös läpikäynyt elämässän suuren myllerryksen.

– Olen lukenut itselleni ammatin ja työpaikan hoitotyön parissa. Olen ollut naimisissa työnarkomaanin kanssa ja meillä oli kaikkea...rahasta ei ollut puutetta, mutta elämä pyörikin pääosiltaan materiaalin keskellä. Oli talot, autoja yms., mutta mies aina töissä. Lopulta totesin, että meillä on niin erilaiset elämänarvot ja päätin erota. Avioerossa en vienyt mitään, mitä en ollut itse ostanut. Eli en vienyt puolia omaisuudesta. Eron selviämiseen meni kuutisen vuotta, koska tunsin niin kovaa syyllisyyttä. Elin menneessä, en tulevassa. Sitten sairastuin fyysisesti ja kävin kaksi kertaa kuoleman rajamailla. Sairaus on ja pysyy edelleen, mutta tuolloin tajusin, että elämää on elettävä tässä ja nyt.

– Tuolloin toipumiseni erosta sai lopullisen päätöksen. Kävin töissä, ostin oman asunnon, josta olin ylpeä. Olin ostanut sen ihan itse tekemälläni työllä, en kenenkään muun rahoilla. Lapsia minulla ei ole ja asun yksin. Unelmanani on yksinkertaisesti löytää rinnalleni sielunkumppani ja perustaa perhe. Miestä en hae mistään, vaan uskon, että hän tulee vastaan, kun on tullakseen. Silmät pidän kuitenkin auki ja mieleni avoinna. Jos törmään tulevaan mieheeni, en yritä muuttaa häntä, vaan muutos lähtee aina ensin itsestä. Olen miettinyt paljon mahdollista tulevaa parisuhdetta ja todennut, ettei kukaan ole täydellinen. Rakkaus on ruma sana, näin lauletaan, mutta parisuhde vaatii aina työtä, eikä toista saa pitää itsestäänselvyytenä. Haluan lapsia ja käynkin nyt lääkärissä useasti selvittämässä, saanko niitä. Tutkimuksia on tehty monenmoisia, mutta aikanaan se asia sitten selviää. Yksinkertaisesti onni lähtee itsestä ja unelmani edellisten lisäksi (kävi, miten kävi) säilyttää positiivinen ja iloinen asenteeni. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, vaikka se ei aina siltä tuntuisikaan. Itsetutkimukseni on auttanut minua paljon hyväksymään itseni sellaisena kuin olen. Unelmani on, etten koskaan luopuisi tästä ajattelutavastani, enkä koskaan lopeta nauttimasta arkipäivän pienistäkin asioista. Tämän unelman olisi voinut sanoa parillakin lauseella, mutta halusin selventää, miten olen ihmisenä kokemusteni perusteella kasvanut ja kehittynyt. Toivottavasti kehitykseni jatkuu edelleen ja opin joka päivä jonkun uuden asian:)

Unelmaduuni todeksi

Katja Reisjärveltä on päässyt toteamaan, että työ voi parantua vaihtamalla.

– Vuosi sitten aloitin puutarhurin osatutkinnonopinnot suuntautuen viherrakentamiseen. Olin jo useita vuosia tuskaillut työssäni ja uhkailin rupeavani puutarhuriksi. Viime keväänä sanoin itseni irti 14v kestäneestä vakivirasta ja perustin oman toiminimen. Helppoa ei ole ollut mutta en vaihtaisi tätä uutta elämää takaisin entiseen. Tänä syksynä jatkoin opiskeluja töiden ja perheen ohella. Kuljen joka toinen viikko n. 300km päässä opiskelemassa. Mies hoitaa kodin ja lapset kun olen kaukana. Moni unelma odottaa vielä toteutumistaan, mutta joku päivä ne toteutuvat kun jaksaa vain uskoa niihin. Haaveenani on matkustaa Irlantiin, Islantiin ja englantiin. joka päivä on ihmeellinen ja kaikesta nautin perheeni ja ystävieni kanssa.

Herätys - mitä oikein haluan?

Jukka Joensuusta kirjoitti, että kilpailu herätti ajatuksia, joita ei arjessa ehdi läpikäydä. – Tajuttoman hyvä kilpailu siinä mielessä, että pisti oikeasti miettimään omaa elämää ja unelmiaan. Tajusin että elämästä juuri puuttuvat nuo unelmat, joita tavoitella ja joita kohti kurotella, ne ovat oikeastaan aina puuttuneet. Päätin että vuoden alusta vietän itseni kanssa kunnolla aikaa vaikka muutaman päivän jossain kalliolla istuen ja miettien mitkä niitä omia unelmia olisi ja mitä elämässä oikeasti haluisi tavoitella. Ja sen jälkeen on aika lopettaa unelmointi, tarttua elämään, ja toteuttaa ne unelmat.

Ben Stillerin tähdittämä ja yksi vuoden inspiroivimmista elokuvista Walter Mittyn ihmeellinen elämä saa ensi-iltansa 27.12.2013.

Perjantaina 20.12. Radio Novan taajuudella paitsi julistetaan kilpailun pääpalkinnon voittaja ja jaetaan lisää leffalippuja myös kuullaan lisää oman elämänsä Walter Mittyjen tarinoita  meriseikkailija Kari Nurmen ja vuorikiipeilijä Carina Räihän kokemusten muodossa.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat