Eläkkeelle jäänyt salaisen palvelun agentti kertoi työstään USA:n päämiesten takana

22.11.2013 13:10 -

Radio Novan erikoistoimittaja Tomi Hinkkanen tapasi Los Angelesissa asuvan, eläkkeelle jääneen salaisen palvelun agentin Mario Padillan. Padilla teki pitkän uran muun muassa lukuisten presidenttien henkivartijana. 

- Nykyään 62-vuotias Mario Padilla ei vastaa mielikuvaa peililaseissa ja tummassa puvussa yleisöä tuikeasti tuijottavasta agentista. Hän on rotevarakenteinen, mutta hymyilevä ja huumorintajuinen mies, Tomi Hinkkanen kertoo.

Mario suoritti rikoslain tutkinnon Long Beachin valtionyliopistossa ja työskenteli sen jälkeen vanginvartijana ja Kalifornian yleisen syyttäjän toimistossa, jossa tutki sairausvakuutuspetoksia. Mies oli asioimassa kerran liittovaltion virastossa. Käytävällä vastaan tuli ovi, jossa luki salaperäisesti ”United States Secret Service”. Hän astui sisään, pyysi työpaikkahakemusta ja palaveria agentin kanssa.

- Erikoisagentti kertoi, että he saavat sata hakemusta päivässä. Silti vielä samana päivänä Mario sai kutsun haastatteluun. Seurasi kuukausien prosessi, missä Marion piti läpäistä vaativa pääsykoe ja taustatutkimus. Agentilla on oltava älliä, rikkeetön tausta ja Yhdysvaltain kansalaisuus, Tomi Hinkkanen selventää.



Mario pääsi joka seulasta läpi ja aloitti salaisessa palvelussa 1980. Hän oli 28-vuotias. Hän pääsi tositoimiin heti uransa alkumetreillä.

Mario oli koulutuksessa Washington DC:ssä, kun parin korttelin päässä mielisairas John Hinckley väijyi median edustajien joukossa odottamassa presidentti Ronald Reagania Hotelli Hiltonin edustalla.
Kun presidentti puhetilaisuuden jälkeen astui ulos kadulle, Hinckley ampui viisi laukausta kohti Reagania. Tämä ja kaksi muuta haavoittuivat.

Salainen palvelu otti tapauksesta opiksi. Jos Kennedyn salamurhan jälkeen Yhdysvaltain presidenttiä ei enää ole nähty avoautossa, ei Reaganin murhayrityksen jälkeen presidentin lähelle pääse käymättä ensin metallinpaljastimessa.

Mario tienasi oppirahansa tutkimalla viisi vuotta rahanväärennöksiä Los Angelesissa ja Las Vegasissa. Myöhemmin hän sai komennuksen Washingtoniin suojelemaan silloista varapresidenttipari George ja Barbara Bushia.

Mitkä olivat Marion muistorikkaimmat työkokemukset?

Busheilla oli vapaa-ajan asunto Mainessa. Eräänä loppusyksyn kylmänä ja hämärtyvänä iltapäivänä Mario vartioi tuota kaksikerroksista taloa ulkoa. Bushit astuivat sisään. Talossa ei ollut muita. Hetken kuluttua Marion yläpuolelta kuului hätääntynyt ääni: "Agentti, agentti!". Huutaja oli varapresidentti. George ja Barbara olivat menneet toisen kerroksen parvekkeelle ja lukinneet itsensä ulos.

Marion mieleen on jäänyt myös Ranskan presidentti Francois Mitterandin elegantti vaimo Danielle ja Nicaraguan sandinisti-sissitroikan jäsen, joka yllättäen avautui agentille. Mies sanoi toivoneensa Yhdysvaltojen tukea, jottei heidän olisi tarvinnut kääntyä Neuvostoliiton puoleen.

Kun Mario tarvitsi hammaslääkäriä, Nancy Reagan junaili miehelle alan huippuspesialistin. Muistoja siis löytyy.



Uransa loppuvuodet agentti palveli Los Angelesissa. Aina kun presidentti tuli kaupunkiin, Mario oli paikalla Magnum 357 valmiina. Onneksi sitä ei koskaan tarvittu. Clintonin aikana salainen palvelu sai kylläkin pommiuhkauksia ja harmaita hiuksia siitä, että Bill päätti yhtäkkiä astua autosta ulos kadulle tervehtimään yleisöä.

Mario Padilla jäi eläkkeelle 12 vuotta sitten, eikä sen koomin ole pukua päälleen vetänyt. Kaikkiaan neljä Yhdysvaltain istuvaa presidenttiä on salamurhattu. Kennedy oli heistä viimeisin - ja toivottavasti myös viimeinen.

Kuvat: Tomi Hinkkanen

(Radio Nova, Tomi Hinkkanen - Los Angeles)

Kilpailut

Uusimmat