Ammattiautoilijalla matkassaan monta riskiä - huomio nämä asiat

15.11.2013 14:00 -

Ammattikuljettajan väsymys ja huonot renkaat voivat olla kohtalokkaita etenkin huonossa talvikelissä, muistuttavat Liikkuva poliisi, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Ilmatieteen laitos ja Rahtarit ry.

Tänä talvena liikenteessä on myös entistä raskaampia rekkoja. Raskaiden ajoneuvojen uudet mitta- ja massamuutokset tulivat voimaan 1.10.2013 alkaen ja ensimmäisen kuukauden aikana uusia massoja oli katsastettu jo noin 2500 ajoneuvolle. Suurin osa korotuksista on ollut muutamia tonneja.

Ammattikuljettajan työ itsenäistä

- Ammattikuljettajien arki on hyvin erilaista riippuen siitä millaisia kuljetuksia henkilöt tekevät, joten tyypillistä kuljettajan työpäivää ei oikeastaan voi kuvailla, sanoo Rahtarit ry:n järjestöpäällikkö Hanna Seppä. Yhteistä kuljettajille on kuitenkin se, että työtä tehdään itsenäisesti ja mm. ajo- ja lepoaikasäädösten ohjatessa tauotusta.

Pikatorkuilla vireystason laskua vastaan

Ammattiliikenteen terveysvaatimukset ovat paljon vaativammat kuin yksityisliikenteen. Ammattikuljettajien pitäisikin pitää itsestään erityisen hyvää huolta, sillä työ on hyvin vaativaa koko kropalle ja talvikeleillä vielä monet riskit kumuloituvat.

- Hyvä vireystaso on ammattikuljettajalle erityisen tärkeää ja oman keskittymisen herpaantumiset pitäisi ottaa vakavasti, jottei ns. ratkaisevaa, onnettomuudet mahdollistavaa viivettä tapahtuisi, muistuttaa Trafia konsultoiva liikenneturvallisuuslääkäri Mikael Ojala:
- Hyvänä vinkkinä on pitää pieni tauko ja ottaa nopeat, korkeintaan 10 minuutin pikatorkut kesken vuoron. Ne parantavat vireystasoa huimasti.

Poliisi valvoo lepoaikarikkomuksia ja muita harmaan talouden ilmenemismuotoja

Liikkuva poliisi on kehittänyt vuoden 2012 alusta lähtien Road policing -toimintaa, minkä tavoitteena on normaalin liikennevalvonnan yhteydessä paljastaa myös muuta kuin liikennerikoksia.

Valvonnan yhteydessä Liikkuva poliisi on paljastanut kymmeniä ajopiirturin manipulointitapauksia ja epäiltyjä veropetoksia. Vuonna 2012 paljastui laittoman kilpailuedun mahdollistavia ajo- ja lepoaikarikkomuksia 7031, ylikuormilla ajoa 3215 ja epäkuntoisilla ajoneuvoilla ajoa 1080 tapausta.

- Lepoaikojen rikkomusten suuri määrä kertoo siitä, että liikenteessä on paljon liikkeellä väsyneitä kuljettaja, toteaa komisario Anne-Maarit Niemi Liikkuvasta poliisista.

Kuvat: Shutterstock

(Radio Nova, Ilmatieteen laitos, Liikkuva poliisi, Rahtarit ry., Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi)

Kilpailut

Uusimmat