Taloustieteilijä Leena Mörttinen: Ehkä Nokia näki, että on nyt aika avata uusi polku

04.09.2013 12:56 -

Taloustieteilijä Leena Mörttinen vieraili Enbuske & Linnanahde Crewn vieraana keskiviikkona 4. syyskuuta.

Perinteikäs kännykkävalmistaja Nokia tiedotti tiistaina ratkaisustaan myydä puhelinbisneksensä it-jätti Microsoftille. EK:n kilpailukyky ja kasvu -vastuualueen johtaja Leena Mörttiselle uutinen ei tullut yllätyksenä.

- Suurin shokki tuli 2011, jolloin Nokia ilmoitti Microsoft-yhteistyöstä, ja että Symbian- ja Meego-käyttöjärjestelmistä luovutaan. Silloin se kuulosti siltä, että nyt on laitettu hynttyyt yhteen. Sehän on loistavaa Microsoftille, mutta Nokialle se oli aikamoinen remmi. 

Puhelinbisnes elää kovaa vauhtia.

- Kun ajatellaan kännyköitä ja bisnestä yleisesti, niin olihan se muutoksen edessä. Vaikka olisi minkälainen iPhone-fani tai Androidin ihastelija, niin ei loputtomiin voi hokea, että tällä mennään. Maailma muuttuu ja luulen, että se muuttuu yhä uudestaan. Ehkä Nokia näki, että on nyt aika avata uusi polku, Mörttinen jatkaa.

Nokian menestys ei perustunut Mörttisen mukaan pelkästään suomalaisten ainutlaatuiseen ja hyvää sattumaan.

- Nyt täytyy heittäytyä ekonomistiksi. Olimme edelläkävijöitä siinä miten telemarkkinat vapautettiin ja valtion monopolit purettiin. Se oli ehdoton tienraivaaja Nokialle, joka sai valtavan edun muihin maihin verrattuna, joissa näin ei ollut.

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat