Toisenlainen tarina Idols-voittajasta - levytyssopimus irti ja uusi startti

11.06.2013 18:50 -

Idols-voittaja Koop Arponen julkaisi bändinsä Flute Of Shamen kanssa uuden ep:n, These Hands, perjantaina 7. kesäkuuta.

Flute Of Shame -yhtyeen nokkamies Koop Arponen tuli tunnetuksi voitettuaan Idols-kilpailun vuonna 2008. Yhteistä säveltä ei kuitenkaan löytynyt levy-yhtiön kanssa tulevaisuuden suhteen, ja Arponen purki sopimuksen. Tämä ei ole muusikon tahtia hidastanut, vaan esimerkiksi viime vuonna Koop teki Flute Of Shame -bändin kanssa yli 130 keikkaa.

Kymmenen vuotta sitten perustettu Flute of Shame julkaisi uuden ep-levyn These Hands 7. kesäkuuta. Musiikkityylillisesti bändi ei edusta soittolistojen trendikkäintä konepohjaista tanssimusiikkia, vaan kappaleissa huokuu folk-henki, joka ei ole tämän hetken soitetuinta musiikkia Suomen radioissa. Mutta miten tärkeänä artisti pitää radiosoittoa?

- Siinä on aina se pikku pelko, että mitä jos biisit eivät nouse soittoon. Haluamme kuitenkin tehdä tätä työksemme, ja jos lopulta ei tule radiosoittoa, on vaikea elättää itseään tai saada näkyvyyttä. Mutta toisaalta, jos vaihtaisi omaa tyyliään, niin että se sopisi jokaiseen radioasemaan, en tekisi silloin enää sitä, mitä oikeasti haluaisin tehdä, Koop Arponen kertoo.

- Mutta toisaalta vain levyjen myynnillä on todella vaikea elättää itseään, vaan koko ajan pitää olla keikkoja, ja niistä meillä ei ole puutetta. Näin ollen homma pyörii hyvin, ja elätämme itsemme, jatkaa Koop.

Osallistuessaan Idols-kilpailuun, mies epäröi olisiko se hyvä ratkaisu yhtyeen tulevaisuuden kannalta.

- Kilpailun voiton jälkeen meni puolitoista vuotta, jonka jälkeen purin sopimuksen levy-yhtiön kanssa. Meillä ei ollut yhteistä näkökulmaa tulevaisuuteni suhteen. Soitin jätkille, että tulevat Suomeen vuodeksi ja tehdään keikkaa sillä markkina-arvolla, mikä mulla saattaa olla jäljellä - siitä on nyt kolme ja puoli vuotta, mies naurahtaa.

Rohkeat valinnat ovat avanneet mielenkiintoisia mahdollisuuksia

Viime vuonna yhtyeellä oli yli 130 esiintymistä ulkomaita myöten, muun muassa keikka Vladimir Putinin henkivartijoille.

- Teimme Venäjällä aika mielenkiintoisen esiintymisen. Putinin henkivartija oli meidän keikalla Helsingissä, ja joimme sen jälkeen muutaman oluen ja tarjosin hänelle lipun meidän ensimmäisen EP:n julkaisutilaisuuteen, johon hän saapui ja tykästyi kovasti. Sen jälkeen hän kutsui meidät keikalle Venäjälle. Keikkapaikalle ajoi 22 tuntia, muusikko naureskelee ja muistelee.

Koop on kiistatta tehnyt rohkeita valintoja unelmansa eteen, ja se on kannattunut. Mies vaikuttaa todella onnelliselta.

- Tämä on ehkä maailman ihanin juttu, mitä voisin tällä hetkellä elämässäni tehdä. Sanon aina, että jos en olisi osallistunut Idolsiin, tämä ei olisi koskaan tapahtunut, tai siihen olisi mennyt ainakin 15-20 vuotta. En tiedä olisinko silloin enää jaksanut tehdä samoja asioita kuin nyt.

Arponen on onnistunut pysymään pois juorulehtien palstoilta, mutta keikkaa riittää niin paljon kuin jaksaa tehdä.

- Olen ollut todella yllättynyt, koska silloin alussa sanottiin, että pitää olla paljon näkyvissä lehdistössä, jotta tulee keikkoja. Olen kuitenkin eri mieltä ja luulen, että loukkaisin useita sukulaisiani ja kavereitani, jos olisin keltaisen lehden kannessa joka viikko. Se olisi myös helppo tapa pilata ura. Jos paljastaa kaiken omasta elämästään, ei ole paljon enää jäljellä kun tulet yksin himaan, tai tyttöystävän luo. Olen ajatellut, että jos pysyn niistä erossa, niin maine voisi myös parempana.

Flute of Shamen jäsenet, Koop Arponen, James Lascelles ja Dane Stefaniuk, tutustuivat toisiinsa opiskellessaan musiikkia Scarborough’n yliopistossa Englannissa. He rahoittivat opintonsa soittamalla pubeissa ja esiintymällä katusoittajina. Yhtye osallistui vuonna 2011 Suomen edustajana kansainväliseen New Wave -laulukilpailuun Jurmalassa, Latviassa. Kilpailun loppugaalalla oli yli 100 miljoona katsojaa ympäri maailman. Flute of Shame voitti tuolloin kilpailun muusan Alla Pugatshovan nimeä kantavan Kultainen Tähti -palkinnon. Palkinto oli arvoltaan € 50 000 ja sen saajan valitsi Pugatshova itse.

Kilpailut

Uusimmat