Yksin jääneet jäniksenpoikaset aiheuttavat ihmetystä - tässä syy

30.03.2013 14:00 -

Lukuisat eläinsuojeluyhdistykset ovat saaneet viime päivinä yhteydenottoja koskien luonnonvaraisten eläinten hylätyksi luultuja poikasia. Paras neuvo näihin on: älä koske poikasiin.

Esimerkiksi Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry muistuttaa, että yksin kyyhöttävä jäniksenpoikanen ei ole emonsa hylkäämä. Emo käy imettämässä poikasta illan tullen vain parin minuutin ajan. Pahin vihollinen on usein ihminen, joka koskee poikaseen sen ”pelastaakseen”.

Rusakot, jänikset ja kanit synnyttävät ensimmäiset poikueensa helmi-maaliskuussa. Poikasia syntyy kesän aikana parin–kolmen kuukauden välein. Nyrkinkokoiset poikaset jäävät yksin heti synnytyksen jälkeen. Paksu turkki suojaa niitä kylmältä. Emo ruokkii poikasiaan kahden viikon ajan vain kerran päivässä. Yksinäiseltä näyttävä poikanen ei siis yleensä ole orpo vaan odottaa emoaan. Ihmisen ei tule koskea poikaseen, jotta emo ei hylkäisi sitä. Ihmisen hoivissa rusakonpoikaset kuolevat lähes aina.

Kaupunkialueella jänikset synnyttävät usein vilkkaille, avoimille paikoille välttääkseen luontaiset viholliset kuten ketut, koirat ja kissat. Päiväkotien ja koulujen pihoilla poikaset ovat kuitenkin ihmisen takia suuressa vaarassa.

- Saamme runsaasti puheluita, joissa ulkona leikkivät lapset tai aikuisetkin ovat löytäneet rusakonpoikasen ja vieneet sen sisälle ”turvaan”. Erityisesti lastenhoitajien tulisi teroittaa hoidokeilleen, että pieniin pupuihin ei pidä koskea, kerrotaan HESY:stä.

Mikäli poikaset ovat hankalassa paikassa esimerkiksi lasten ulottuvilla, niitä voi varovasti siirtää muutamia metrejä siten, että niihin kosketaan mahdollisimman vähän. Siirto on tehtävä huomiota herättämättä, koska esimerkiksi varikset seuraavat ihmisen toimia ja voivat siten löytää poikaset. Varikset käyttävät rusakonpoikasia ravintonaan keväisin.

Myöskään pihapiiriin viipottavia pikkuoravia ei pidä ruokkia tai ottaa syliin. Niiden itsenäistymiselle on parasta torjua oravan lähestymisyritykset ystävällisesti, mutta päättäväisesti. Luonnossa riittää kesäaikaan riittävästi ravintoa eläimille.

Jos oravanpoika on varmasti yksinäinen, lopen uupunut, petojen hyökkäysten kohde tai vaarallisessa paikassa, sen voi ottaa tukevaan pahvilaatikkoon, jossa on vesikuppi, omenan paloja ja vanha pipo turvapaikaksi. Noin vuorokauden levon jälkeen sen voi yrittää palauttaa löytösijoilleen. Jos palautus ei onnistu, kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen, jossa voidaan tietää samanlaisten tapausten lähin sijoituspaikka tai sitten viime kädessä Korkeasaaren eläintarhan luonnonvaraishoitolaan.

Jos epäilee eläimen poikasen tarvitsevan apua, on hyvä kysyä neuvoa ennen kuin koskee eläimeen. Luonnonvaraisiin eläimiin liittyvissä asioissa neuvoo Korkeasaaren eläintarha.

(Radio Nova, Korkeasaari, Hesy.fi)

Kilpailut

Uusimmat