Suomen antidopingtoimikunta Leijonien kannabis-kohusta: Jatkotoimet harkinnassa

23.01.2013 11:25 -

Kaksi Suomen jääkiekkomaajoukkueen pelaajaa antoi viime kaudella dopingnäytteen, joista löytyi merkkejä kannabiksen käytöstä, uutisoi Urheilulehti nettisivuillaan.

Lue lisää täältä

Radio Novan Jani Rajalin soitti Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteelliselle johtajalle Timo Seppälälle. Seppälä muistuttaa, että kannabis on ollut jo pitkään kiellettyjen aineiden listalla urheilussa.

- Sen katsotaan olevan urheiluhengen vastainen aine ja toisaalta sillä on haittavaikutuksia urheilijoihin. Toisaalta sen ei katsota parantavan suorituskykyä. Kannabis on aine, joka aiheuttaa motorisia haittoja, estää ajan-, paikan-, ja liikkeen arviointikykyä. Toisinsanoen se kyllä heikentää lähes minkä hyvänsä urheilulajin suoritusta, Seppälä kertoo.

Minkälainen sanktio kannabiksen osalta?

- Tällä hetkellä on pääsanktio kaksi vuotta. Kannabiksen kohdalla on usein lieventäviä asianhaaroja. ja ne ovat sae, että urheilija kykenee osoittamaan, että kyse ei ole parantaa urheilusuoritusta ja he kertovat, kuinka se aine on heidän elimistöönsä tullut. Nämä ovat sellaisia lieventäviä tekijöitä.

- Esimerkiksi Suomen antidopingtoimikunnan valvontalautakunta suosittelee yleensä ainoastaan pelkkää varoitusta. Liitoilla on sitten mahdollisuus vetää kovempaa linjaa. Esimerkiksi koripalloliitto on käyttänyt pääsääntöisesti kolmen kuukauden sanktiota.

Tekeekö Suomen antidopingtoimikunta tästä tapauksesta selvityksen?

- Tämä on harkinnassa. Tietysti tilanne on se, että ensiksi pitää nähdä jonkinlaisia dokumentteja, että asia on todellakin tapahtunut, eikä kysymyksessä ole huhu, lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä muistuttaa.

Kuuntele koko haastattelu:Lue myös: HS: Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola kiistää maajoukkuepelaajiin kohdistuneen kannabisepäilyn. Kummolan mukaan Urheilulehden uutinen on "täysi ankka".

(Radio Nova, Urheilulehti, MTV3, HS)

Kilpailut

Uusimmat