Viikonloppuna tarjoiltiin harvinaislaatuista herkkua suomirock-rintamalla

10.12.2012 10:06 -

Pikkujoulukansa oli etuoikeutettu pääsemään harvoin esiintyvän Kolmannen Naisen keikoille viime viikonloppuna. Kahden kaupungin mittainen minikiertue starttasi Tampereelta ja päättyi Seinäjoelle.

Jouluisissa tunnelmissa ollut yleisö oli odottavalla tuulella Seinäjoen Rytmikorjaamolla ennen illan esiintymistä. Odottelu ei ollut turhaa, sillä keikkakalenteri näyttää viikonlopun jälkeen nollaa eikä tauolla oleva yhtye ole esiintymiskerroilla viimeisen kahden vuoden aikana kovinkaan paljon puhutellut. Kyseessä olikin harvinaislaatuista herkkua suomirock-rintamalla.

Kolmas Nainen saapui lavalle hyvin arkisella ja maanläheisellä tavalla. Lava oli valaistu puhtaan valkoiseksi ja yhtye marssi paikoilleen vailla minkäänlaista alkunauhaa. Laulusolisti Pauli Hanhiniemi esitteli yhtyeen jäsenet herrasmiesmäiseen tapaan, jonka jälkeen ensimmäisenä kappaleena kuultiin Syksy rannalla. Yleisö reagoi yllättävän rauhallisesti, mutta seuraavat Tähän aikaan vuodesta ja Hyvä valehtelemaan sai taottua toivotun sykkeen eikä paluuta ollut. Tanssivat ja laulavat fanit olivat täydessä vuorovaikutuksessa musiikin kanssa ja kuumuus tiivistyi Rytmikorjaamon tiiliseinien sisällä entisestään.

Keikan puolivälissä alkoi hittibiisien tehtailu. Äiti pojastaan pappia toivoi yllätti yleisön positiivisesti vaikka oli selvää, että kappale tulee soimaan jossain vaiheessa iltaa. Maailma on tyly sai aikaan harvinaisen näyn, kun lavan eteen kokoontunut joukkio muistutti etäisesti metallimusiikin piireistä tuttua moshpittiä. Ihmiset tanssivat suurin elein ja liikkein vaihtaen välillä paikkaansa, kunnes Valehtelisin jos väittäisin sai rauhallisen fiilistelyvaihteen päälle. Kyseisen kappaleen lauluosuudet alkoivat Pauli Hanhiniemen mainitsemalla mystisellä Kouran murteella. Ennen encorea ilmoille kajahti Lautalla, joka on eittämättä yksi Kolmannen Naisen suurimmista hiteistä.

En oo kuullut mitään ja Asserin kapakkaan olivat yleisön vahvoja toiveita, kun bändi saapui lavalle takaisin. Näiden kappaleiden sijaan kuultiin Ooh, Sammy!, Tästä asti aikaa ja koko illan paketoivana kappaleena Hyvää ja kaunista.

Puolitoistatuntiselta keikalta puuttui monia hittejä, joita olisi odottanut kuulevan näin harvoin esiintyvältä yhtyeeltä. Toisaalta tarjontaa riitti laajasti koko tuotannosta ja tunnelma oli kohdallaan yleisön lisäksi myös bändillä. Välispiikit olivat rennon humoristisia ja vaikka bändi vetikin keikan rutiinilla, näytti soittajilla olevan hauskaa vajaan tuhatpäisen yleisön edessä. Ilta olikin täynnä jälleennäkemisen riemua.

Kolmenkympin kriisi

Kolmannen Naisen perustamisesta on kulunut jo 30 vuotta. Varsinainen läpimurto tapahtui Rockin SM-kisoissa vuonna 1984, jonka jälkeen yhtye on julkaissut lukuisia albumeita ja kokoelmalevyjä. Bändi hajosi suosionsa huipulla 90-luvun puolivälissä, mikä oli kova takaisku niin faneille kuin yhtyeen jäsenillekin. Vuosia hajoamisen jälkeen elonmerkkejä saatiin satunnaisilla festarikeikoilla, mutta Pauli Hanhiniemellä oli jo toinen yhtye työn alla. Kaikesta huolimatta vuonna 2006 yhtye lähti ensimmäiselle kiertueelle hajoamisen jälkeen. Alkoi uusien biisien työstäminen ja vuonna 2009 julkaistiin Sydänääniä-albumi. Levyn myötä myös keikkailu lisääntyi kunnes koitti tauon aika.

Ei voida kieltää sitä tosiseikkaa, että Kolmas Nainen on eittämättä suomirockin yksi kulmakivistä. Tämän tasoisten pumppujen levätessä laakereillaan suosio kasvaa kokoajan ja mitä kauemmin tauolla ollaan, sitä enemmän paluuta odotetaan. Kolmas Nainen onkin yhtye jolta ei olla nähty pidempää kiertueputkea aikoihin, mutta pientä keikkaelämää kuitenkin. Vajaa kaksi vuotta sitten julkaistu tiedote nettisivuilla antaa ymmärtää, että uuden levyn teon jälkeen alkaa myös kiertäminen. Tulevaisuudessa on siis odotettavissa uutta materiaalia ja keikkailua.

<cms gallery "Kolmas nainen" "4" />

Nämä kuultiin:

Syksy rannalla

Hyvä valehtelemaan

Kumpi ajaa kovempaa

Jerusalemin suutari

Sylistäsi heräsin

Pois tilanteesta

Paskanhajua

Dägrägädägwäg

Äiti pojastaan pappia toivoi

Et sileänä säily

Maailma on tyly

Valehtelisin jos väittäisin

Niin sen täytyi olla

Kilpi

Lautalla

Ooh, Sammy!

Tästä asti aikaa

Hyvää ja kaunista

Tomi Taivainen

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat