Julkkiskokin veli Balin pahamaineisimmassa vankilassa

29.11.2012 18:49 -

Vain muutaman kilometrin päässä Balin upeimmasta hiekkarannasta ja turistien suosimista hotelleista sijaitsee hieman toisenlainen majatalo.

Kerobokan on Balin pahamaineinen vankila, jota kutsutaan myös Hilton Kerobokaniksi, sijaitsee suositulla lomasaarella ja on hyvin korruptoitunut paikka, mistä on kirjoitettu monta kirjaa.

Kerobokanin alueella sijaitseva vankila on itse asiassa melko lähellä Seminyakia. Sitä ei voi olla huomaamatta, sillä sen valkoiset korkeat muurit ja piikkilanka-aita herättävät huomiota. Toisaalta muurien sisäpuolella tapahtuvia kauheuksia ei tule ajatelleeksi usein. 1979 rakennettu vankila on mitoitettu 300 vangille, mutta sinne on ahdettu noin 1000 vankia, joten meno on myös sen mukainen. Suurin osa vangeista on paikallisia, mutta joukossa on myös kymmeniä länsimaalaisia. Suurin osa länsimaalaisista istuu siellä rangaistustaan erilaisista huumausaine rikoksista. Indonesiassa huumausaineista saa kovimmillaan kuolemanrangaistuksen, mutta se ei silti estä ihmisiä yrittämästä tuomasta niitä saarelle.

Vankilaa pyörittää kuuleman mukaan balilainen mafia, mikä johtaa systeemiä hyvinkin mielivaltaisesti. Kuviossa on mukana myös vartijoita ja muuta henkilökuntaa, sillä indonesialaiseen tapaan kaikki on ostettavissa rahalla.  Ne, kenellä on rahaa voivat tehdä kuulemma kiven sisässä lähes mitä tahansa, kuten ostaa lomia, huumeita ja seuralaisia. Ne taas kenellä ei ole rahaa, nukkuvat kovalla lattialla ja saavat juuri ja juuri jalkansa suoraksi tuskaisen kuumissa tiloissa. Mitään jakoa ei ole tehty vankien vaarallisuuden mukaan, vaan murhaajat ja raiskaajat istuvat siellä muiden joukossa.

Tämän vuoden alussa vankilassa oli muutaman viikon kestänyt mellakka ja siellä oli useita tulipaloja. Rakennus eristettiin melko laajasti ja teitä suljettiin vankilan ympäriltä. Vangit ottivat kirjaimellisesti talon haltuunsa ja tuhosivat paikkoja. Periaatteessa ei ole mikään ihme, että näin kävi, sillä yhdessä vuorossa ainoastaan 17 vartijaa vartioi 1000 vankia. Kapinointi oli mielenilmaus vankilan huonoja oloja vastaan, vaikkakaan paikka ei ole Aasian kehnoimpia.

Kerobokanissa istuu edelleen myös huumausaineista kärähtänyt kuuluisan julkkiskokin Gordon Ramsayn veli Ronnie. Ronnie elelee luultavasti kuitenkin melko leveää elämää muurien sisällä, sillä hän saa jatkuvasti haastattelupyyntöjä ja niitähän ei Kerobokanissa anneta ilman rahaa.

Anu Kiiveri, Bali

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat