Näin saat lapsen syömään vihanneksia

19.07.2012 20:16 -

Kun lapsi vierastaa kasviksia: Totuttelu kaikin aistein tuottaa yleensä tulosta.

Herkullisten ja värikkäiden kasvisten valikoima on monipuolisimmillaan kesäaikaan. Nyt jos koskaan on helppo syödä kasviksia suositellut viisi kourallista päivässä. Mutta mikä neuvoksi, jos lapselle eivät nämä ruokalautasen väriläiskät lainkaan maistu?

Kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa on paljon karvaita ja happamia makuja, joita lapsi lähtökohtaisesti vierastaa. Vanhempien on hyvä muistaa, että uusiin ruokiin ja kasviksiin tutustuminen on aikaa vievä prosessi.

- Keskimäärin tarvitaan 10-15 maistamiskertaa ennen kuin lapsi pitää uudesta ruoasta. Kasviksia pitää siis jaksaa toistuvasti tarjota, sanoo ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta.

Hän neuvoo vanhempia ottamaan uusiin kasviksiin tutustuessa kaikki aistit käyttöön: haistellaan, maistellaan ja tunnustellaan lapsen kanssa jo ihan pienestä pitäen. Vähän isomman lapsen voi ottaa mukaan huuhtelemaan ja pilkkomaan kasviksia sekä suunnittelemaan salaattiannosta.

- Lasta voi myös motivoida rakentamaan oman kasvisannoksen värien mukaan: mitä useampia värejä, sen monipuolisempi annos.

Uusi kasvis tutun ruoan kanssa

Erkkola muistuttaa, että lapsella ei ole sisäänrakennettua mekanismia, joka ohjaisi häntä syömään terveellisesti. Jos lapsi saisi valita ruokansa vapaasti, tärkein valintaa ohjaava tekijä olisi ruokien tuttuus.

Vanhempien olisi lisäksi hyvä muistaa, että pieni ottaa isosta mallia lähes kaikessa, ja käyttäytymismallit siirtyvät helposti sukupolvelta toiselle. Jos aikuinen aina jättää omat kasviksensa syömättä, miten lapsikaan voisi niistä innostua?

Helsingin yliopisto, dosentti Maijaliisa Erkkola
Nutricia Baby Oy, ravitsemusasiantuntija Carina Kronberg-Kippilä

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat