Tässä amerikkalaisten vastine suomalaisten kesämökkeilylle

03.07.2012 16:05 -

Amerikkalaisilla on oma vastineensa suomalaisten kesämökkeilylle. Siellä tehdään muutaman päivän lomareissuja hiekkarannoille rakennettuihin lomakaupunkeihin.

Näitä lomakaupunkeja sijaitsee kaikkialla vesien ääressä, ja esimerkiksi lähes koko Yhdysvaltain itärannikon mitalla.  Jos lähtee ajamaan Floridan eteläkärjestä ylöspäin niin Atlantin ranta on enimmäkseen leveää hiekkarantaa, ja siellä noita lomakaupunkeja on tasaisena nauhana ihan pohjoiseen Kanadan rajalle saakka. Suurimmassa osassa loma-asunnot ovat yksittäisiä taloja tai pieniä hotelleja. Jossain reunoilla on aina alue myös asuntovaunuille tai kevyille liikuteltaville taloille, jotka on hinattu sinne kauan sitten. Ympäri Floridaa ja muuallakin maassa on alueita, joissa kaikki talot ovat noita rekan perässä kuljeteltavia asuntoja, ja niistä on tullut monille pysyvä koti. Niissähän ei ole mitään perustuksia, ja aina kun Yhdysvalloista kuulee uutisia myrskytuhoista, niin pahin tuho syntyy juuri noilla liikuteltavien talojen alueella, kun ne ovat niin heppoisia.
 
Parhaat ja kalleimmat alueet ovat rannoilla, joista on alle kahden tunnin ajomatka suuriin kaupunkeihin  Eli esimerkiksi New Yorkin läheisyydessä olevat rannat, ja myös Bostonin lähellä olevat ranta-alueet ovat hienoja ja kalliita. Täältä Washingtonista on kolmen tunnin ajomatka Atlantin rannalle, ja siellä on sekä rauhallisia perhelomapaikkoja että sinkkujen suosiossa olevia räväkämpiä lomakohteita, joissa on yöelämääkin. Siinä missä suomalaiset menevät nauttimaan luonnonrauhasta eivätkä edes avaa lompakkoaan perillä päiväkausiin, niin amerikkalaisille shoppaaminen on iso osa rantalomailua. Jokaisen lomapaikan tuntumassa on iso joukko monentasoisia kauppoja ja ravintoloita. Heti kun rannalla löhöily loppuu niin väki siirtyy joko syömään, juomaan tai ostoksia tekemään.
 
Amerikkalaiset loma-asunnot eivät eroa moderneista kodeista juuri millään tavalla. Ainoa ero on se, että ne ovat vesien ääressä. Talot ovat yksityisomistuksessa, ja omistajat päättävät aina monta kuukautta etukäteen, että koska he itse haluavat talon käyttöönsä.  Kiinteistövälittäjät hoitavat loma-asunnon vuokrauksen kaikkina muina viikkoina. Viikon hinta vaihtelee tuhannen ja viiden tuhannen euron välillä.
 
Washingtonin suunnalla oli raju ukkosmyrsky muutama päivä sitten, jolla oli myös tietysti vaikutuksia ihmisten kesälomasuunnitelmiin.
 
Myrsky vei sähköt valtavan suurelta alueelta Washingtonin ympäristöstä moneksi päiväksi. Myrsky pyyhkäsi alueen läpi perjantai-iltana, mutta vielä tänäänkin sähköt ovat poikki monista paikoista. Se on sitten johtanut siihen, että moni on joutunut pakosti pienelle hotellilomalle, ja kaikki hotellit ovat aivan täynnä. Täällä on ollut jo viikon verran liki 40 astetta lämmintä, ja sen vuoksi ilmastoitu hotellihuone houkuttelee nyt erityisen paljon.

Merja Laakso

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat