Mikä ihmeen Asperger - kärsitkö sinä tästä?

02.04.2012 11:10 -

Aspergerin oireyhtymä on monelle vielä outo ilmiö. Sitä on diagnosoitu Suomessa vasta viimeiset kymmenen vuotta, vaikka diagnoosi tehtiin ensimmäisen kerran 1940-luvulla.

Asperger-henkilöiden perusongelma on, että aistien antama tieto ja sen tulkinta on poikkeavaa. Nykytutkimuksen mukaan heillä on aivojen välittäjäaineissa toiminnan eroavaisuuksia ja rakenteellisia poikkeavuuksia”, Autismi- ja Aspergerliiton palveluneuvoja Mirjami Hagman kertoo ellit.fi verkkosivuilla.

Aivotoiminnan erilaisuuden vuoksi asperger-henkilöt vaikuttavat muista ihmisistä usein omituisilta. He ovat kiinnostuneita erikoisista, usein älyllistä ajattelua vaativista asioista ja rutiineista, voivat olla kömpelöitä liikkeissään, eivätkä he lue muiden ihmisten ilmeitä, eleitä ja ajatuksia samalla tavoin kuin suurin osa ihmisistä.

Asperger-lapsen perheessä joudutaan harjoittelemaan arkirutiineja tavallista enemmän. As-henkilön motoristen vaikeuksien vuoksi kävelemistä, pyöräilyä ja uimista joudutaan harjoittelemaan perusteellisemmin kuin tavallisten lasten kanssa.

Ruoan makuun vaikuttavat väri, haju ja se, miltä ruoka tuntuu suussa. As-henkilöt kokevat aistiyliherkkyyden vuoksi tämän voimakkaammin. Jos jokin ei miellytä, on ruoka pahaa.

Työelämässä As-henkilöt pärjäävät yleensä hyvin omassa kiinnostuksenkohteessaan. Tehtävät, joissa vaaditaan paljon sosiaalista kanssakäymistä, eivät kuitenkaan ole helppoja. Looginen ajattelu ja visuaalinen hahmottaminen ovat avuksi luonnontieteiden ja tietotekniikan aloilla.

Aspergerin syndrooman on sanottu olevan miehillä yleisempää. Hagmanin mukaan kyse voi olla myös siitä, että naiset ovat alidiagnosoituja. Naisten asperger voi myös paljastua vasta aikuisiällä.

LUE ELLIT.FI JUTTU TÄÄLLÄ

AUTISMI- JA ASPERGERLIITTO RY:N SIVUILLE

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat