Valtakunnallinen leväkatsaus: Sinilevät runsastuneet järvillä

25.07.2011 13:00 -

Järvillä sinilevät ovat runsastuneet viime viikosta.

Merialueilla tuulinen ja epävakainen sää on hajottanut sinilevälautat ja sinilevää esiintyy vain paikallisesti. Erittäin runsaasti levää on havaittu Iitin Sääksjärvellä. Tilanne on järvillä ajankohdalle kuitenkin tyypillinen.

Merialueilla sinilevät sekoittuneet vesimassaan

Tuulinen ja epävakaa sää on hajottanut sinilevälautat merialueilla. Sinilevät ovat tällä hetkellä sekoittuneena vesimassaan ja muodostavat ainoastaan paikallisia pintaesiintymiä. Levämäärä vedessä ei kuitenkaan ole vähentynyt.

Merkittävimmät sinilevälautat esiintyvät ranta-alueiden suojaisissa lahdissa ja venesatamissa, joista tuulet eivät ole niitä päässeet hajottamaan.

Suomenlahdella pintaveden lämpötila on noin 18 astetta, joka mahdollistaa sinilevämäärän tehokkaan kasvun. Lisäksi pintavedessä on sinilevämäärän kasvun mahdollistavaa fosforiravinnetta.

Järvillä sinilevätilanne ajankohdalle tyypillinen

Järvillä sinilevää on havaittu edellisviikkoa runsaammin. Leväkukintojen määrä on kuitenkin ajankohdalle tyypillinen. Seurantajärvistä 45 havaintopaikalla havaittiin sinilevää. Kolmellatoista havaintopaikalla leväkukinta on runsas.

Pintaveden lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 19–23 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa pääosin 17–19 astetta.  Järvien pintaveden lämpötilat ovat pääosin 1-3 astetta keskiarvojen yläpuolella. Seuraavan viikon aikana vesistöjen lämpötilojen ennustetaan nousevan parilla asteella sään lämmetessä. Lämpimät säät suosivat sinileväkukintojen esiintymistä.

(Radio Nova, Suomen ympäristökeskus SYKE)

Kilpailut

Uusimmat