Näin vähennät jätemäärää kesämökillä

21.07.2011 19:00 -

Kesämökillä kertyy jätettä siinä missä kotonakin, joten toimiva kierrätysjärjestelmä on tarpeen.

Jätteen vähentämisestä on apua, mutta mökkitontille tarvitaan kuitenkin sekä sekajäteastia että kompostori. Elintarviketeollisuus tulee jätehuollossa vastaan suunnittelemalla pakkauksensa niin, että ne on helpompi kierrättää.

Kierrättäminen on helppoa kotona, mutta kesämökillä saattaa mennä sormi suuhun loman aikana kertyneen jätteen kanssa. Ykkössääntö mökkijätteen määrän vähentämisessä on se, että ostetaan vain tarpeellista.

Mökkihankintoja kannattaa tehdä pohdiskellen. Kun ostaa kestävää, oman maun mukaista tavaraa, sitä ei tarvitse heti laittaa kiertoon. Turhaa jätettä ei synny, kun sekä ruokaa että muuta tavaraa hankitaan vain tarpeen mukaan.

Ruokaostosten osalta mökkiläisen kannattaa välttää moninkertaisesti pakattuja tuotteita, ostaa vain tarvittava määrä ruokaa sekä käyttää nopeasti pilaantuvat ruoat ensin.

Roskia ei saa ottaa mukaan

Mökkipihalle tarvitaan nykyään oma kierrätyspiste, sillä vuoden 2006 jälkeen roskia ei ole enää saanut viedä mennessään kotiin. Sekajäteastian lisäksi ehdoton hankinta on kompostori, sillä noin kolmasosa kotitalouksien jätteestä on biojätettä. Jäteastioita voi ostaa vaikka yhdessä mökkinaapureiden kanssa.

Biojätteeseen kuuluvat muun muassa perunankuoret, kahvinporot, teepussit ja omenankarat. Biojäte kannattaa ehdottomasti kompostoida ja hyödyntää, sillä siitä saa hyvää multaa kukkapenkkeihin.

Vaikka roskien - esimerkiksi makkarapaketin kääreiden - polttaminen onkin helppoa ja monelle tuttua puuhaa, se ei ole suositeltavaa. Ainoastaan paperia ja kartonkia saa polttaa pienissä määrissä puun joukossa.

Joillain paikkakunnilla sallitaan varsinkin haja-asutusalueilla risujen polttaminen ulkona, mutta se kannattaa tarkistaa aina paikalliselta ympäristösihteeriltä.

Pakkaukset suunnitellaan kierrätettäviksi

Elintarviketeollisuus antaa oman panoksensa kierrätyksen helpottamiseen, sillä lainsäädännön mukaan pakkaajalla on niin sanottu tuottajan vastuu pakkausmateriaalien jätehuollosta ja sen kustannuksista. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pakkaaja valitsee pakkauksiin kierrätykseen sopivia materiaaleja, tai osallistuu kierrätysmahdollisuuksien järjestämiseen.

Myös pakkausten suunnittelu on osa kierrätysprosessia, sillä pakkausten pitää sopia suomalaiseen jätehuoltoon.

(Radio Nova, Uudenmaan Martat)

Kilpailut

Uusimmat