Saastuneet idut todennäköinen syy tappajabakteerin leviämiseen?

06.06.2011 10:15 -

Ympäri Eurooppaa ihmisiä sairastuttaneen eceh-bakteerin alkuperä ei ole selvinnyt vieläkään. Mahdollinen vaihtoehto on pavunidut.

Tappavasta kolibakteerista on luvassa lisätietoja tämän päivän aikana. Sunnuntaina saksalaisviranomaiset ilmoittivat, että ehec-epidemia on saanut alkunsa pavuniduista. Iduista otetut näytteet valmistuvat tänään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Markku Kuusi pitää papuja hyvin mahdollisena epidemian aiheuttaja

-Se on hyvin mahdollinen tartunnanlähde, tiedetään että itujen välityksellä on syntynyt aiemminkin erilaisia suolistobakteeriepidemioita, Kuusi kertoo.

Asiantuntijan mukaan ehec-baketeeri on voinut siirtyä papuihin sorkkaeläinten välityksellä, lietteestä tai likaantuneesta vedestä. Ruoka saastuu ylilääkäri Markku Kuusen mukaan nimenomaan alkutuotannossa.

-Ehec-baketeria kantaa erilaiset sorkkaeläimet erityisesti nauta, vuohi ja lammas suolistossaan. Jos nyt esim. kasteluvesi on saastunut ulosteella, niin sieltä se on saattanut tulla. Pellolla käytettvä liete voisi olla toinen mahdollinen lähde, Markku Kuusi  toteaa.

Ehec-bakteeriin on tähän mennessä kuollut ainakin 22 ihmistä ja yli 2 000 on sairastunut eri puolilla Eurooppaa. Kaikki sairastuneet ovat tiettävästi oleskelleet Pohjois-Saksassa. Ylilääkäri Markku Kuusen mukaan kyseessä on nimenomaan Pohjois-Saksalainen ja ruoasta alkunsa saanut epidemia.

-Kyllä tämä on selkeästi pohjois-saksalainen epidemia. Kyllä näin laaja epidemia johtuu siitä, että joku ruoka on sellainen, missä se bakteeri piileskelee.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Markku Kuusi rauhoittelee kuitenkin tilannetta.

-Ehec-bakteeri voi siirtyä huonon käsihygienian seurauksena ihmisestä toiseenkin ja aiheuttaa tartuntoja, mutta ei tällaista laajaa epidemiaa misään tapauksessa. Jos pitää huolta hyvästä käsien pesusta, niin sillä tavalla vähentää sitä. Tätä ei kannata verrata kuitenkaan influenssaan.

-Mikäli pavunidut tänään paljastuvat eceh-epidemian aiheuttajaksi, pystytään epidemian leviäminen pysäyttämään hyvinkin nopeasti.

(Radio Nova, MTV3)

Kilpailut

Uusimmat