Aikakoneen hurja läpimurto tasan 20 vuotta sitten: Platinalevyjä, kaatuneita aitoja ja tuntien nimmarijonoja

27.10.2015 12:13 -

Aikakone julkaisi viime viikolla uuden 2.0.-nimeä kantavan albuminsa. Tuoreen pitkäsoiton tiimoilta yhtyeen Sani ja Alex kävivät Novan musiikkitoimittaja Samuli Väänäsen jututettavana ja intoutuivat myös muistelemaan bändin läpimurtoaikoja.

Aikakoneen debyyttilevy Tähtikaaren taa täytti juuri 20 vuotta. Syyskuussa 1995 julkaistu albumi oli välittömästi huikea menestys, joka ylsi triplaplatinamyyntiin, nosti bändin listojen kärkeen ja sai aikaan suoranaista hysteriaa. Sani ja Alex muistelivat Samuli Väänäsen Retro-ohjelman haastattelussa, että bändin oli hankala sisäistää äkkinäistä suosiota.

- Kyllä se meininki oli hurjaa. Mieleen on jäänyt, kun eräälläkin keikalla lavan edessä olleet aidat kaatuivat ja sen jälkeen eteemme kaatuivat poliisit, jotka yrittivät pitää kaaosta hallinnassa. Muistan myös kun olimme takahuoneessa, ikkunan läpi tuli fanien käsiä, emmekä päässeet pois paikalla. Kaikkea huikeaa tapahtui, eräänkin kerran esimerkiksi Itäkeskus oli ihan täynnä, koska olimme siellä paikalla. Meille jaettiin platinalevyt ja kirjoitimme tuntikaupalla nimmareita.

- Eihän sitä pystynyt käsittämään. Kun suosio pamahti päälle, niin me keikkailuimme maakunnissa ja saimme levy-yhtiöistä puheluita, jossa meille ilmoitettiin, että ”nyt on levy myynyt tupla- ja triplaplatinaa”. Sitä ei osannut odottaa. Koitimme vain sitten mennä päivä kerrallaan ja tehdä hommia jatkuvasti paremmin.

Vuonna 1994 perustettu Aikakone ilmaantui Suomen pop-taivaalle otolliseen aikaan. Lamasta toipuva kansa kaipasi piristystä ja yhtye tarjosi sitä oikeanlaisessa musiikillisessa muodossa.

- Me toimme uusia tuulia, parempaa meininkiä ja tsemppiä. Tuolloin eurodance oli tietysti iso juttu ja Aikakone istui myös siihen meininkiin. Itse me ensisijaisesti vain ajattelimme, että meillä on tarttuvia biisejä, joissa on hienoja melodioita.

2.0. on ensimmäinen Aikakone levy viiteen vuoteen. Sani ja Alex myöntävät, että pitkäksi venähtäneen levytystauon syynä olivat erinäiset vastoinkäymiset.

- Ei tämä ihan helppoa ole ollut ja kaikkea on ehtinyt tapahtua. Vera esimerkiksi lähti tässä välissä bändistä perhesyistä. Mietimme vähän aikaa, että mitäs nyt tehdään, mutta päätimme sitten jatkaa ja keikkailimme aika paljon kolmistaan. Onneksi sitten pari vuotta sitten Veran tilalle tuli Jazu. Alun perin hän oli lähestynyt Makia ja ehdottanut soololevyn tekemistä, mutta Maki oli kysynyt, että miltä kuulostaisi tulla mukaan Aikakoneeseen. Ja meillä on ollut oikein kivaa.

- Toki myös musiikkiala on muuttunut jokusessa vuodessa paljon. Aloimme keräämään biisejä jo viisi vuotta sitten ja ehdimme saada kasaan paljon materiaalia. Haasteena oli sitten se, että mihin suuntaan halusimme mennä ja mitä levy-yhtiöt ja muut tahot ehdottivat. Jossain vaiheessa kuitenkin päädyimme siihen, että me haluamme olla oma itsemme, emme olla mitään muuta. Me uskomme tähän juttuun ja siihen mitä me teemme.

Kuuntele alta koko haastattelu:

(Nova)

Kilpailut

Uusimmat