Unicefin hyväntahdonlähettiläs Jyrki 69: Äidin toive on rankka dokumentti

15.10.2015 16:10 -

Jyrki Linnankivi kieltäytyi puhumasta musiikistaan Äidin toive -elokuvan pressitilaisuudessa. Hän halusi keskittyä asiaan eli naisten ja lasten oikeuksiin. Dokumenttielokuva veti miehen vakavaksi, vaikka hän kehuikin sitä kauniiksi.

The 69 Eyes -laulaja Jyrki 69 eli Jyrki Linnankivi on toiminut Unicefin hyväntahdonlähettiläänä jo kymmenen vuoden ajan. Muusikko oli mukana Äidin toive -elokuvan lehdistönäytöksessä edustamassa YK:n lastenjärjestöä.

Joonas Berghällin ohjaamassa (Miesten vuoro) dokumentissa kurkistetaan kymmenen naisen äitiyteen ympäri maailmaa. Mukana on niin hyväosainen amerikkalaisastronautti puolisoineen ja lapsineen kuin köyhä meksikolainen strippari-yksinhuoltaja, ja paljon siltä väliltä.

Linnankivi ei osannut heti näytöksen jälkeen valita elokuvasta vaikuttavinta kohtausta.

– Koko elokuva veti hiljaiseksi, lausui Linnankivi. – Mutta näiden kehittyvien maiden tilanteet, joissa on nuoria äitejä ja lapsia, ovat minulle jo tuttuja asioita, joita olen päässyt näkemään Unicefin hyväntahdonlähettiläänä. Unicefin tärkeimpiä avustusasioita on se, että he yrittävät edesauttaa lasten koulutusta, joka tässäkin elokuvassa tuli esille, ja naisten asemaa, joka sekin oli tässä elokuvassa yksi pääasioista, sanoo Linnankivi.

Linnankivi sanoo, että nykypäivä ja sen tapahtumat on pakottanut ihmiset miettimään muutakin kuin seuraavaa julkaistavaa älypuhelinmallia.

– Nyt on maailmassa niin kova myllerrys ja mylske päälle, että kun näet tällaisen elokuvan, se vetää maton alta täysin ja tipahdat takaisin siihen, että vauva istuu lattialla. Tää on sikäli hyvä dokumentti, että tämä tuo uudenlaisen mahdollisuuden ajatella ympäröivää maailmaa. Loppujen lopuksi me kaikki ollaan vain ihmisiä. Tämä vei takaisin lähtöruutuun.

 

Maailma muuttuu, paremmaksi

Muusikko myöntää, että Äidin toive oli katsomiskokemuksena rankka.

– Jossain vaiheessa elokuvaa tuli sellainen tukahtunut olo, että mitäköhän tässä vielä tulee. Mutta loppujen lopuksi maailma on kaunis, niin kuin tämä leffakin on lopulta kaunis toteamus maailmasta, missä me eletään.

Maailman lapsiköyhyyys on puolittunut siitä, mitä se oli vuonna 1990. Linnankivi on itsekin päässyt Unicefin hyväntahdonlähettiläänä todistamaan, että asiat voivat muuttua parempaa suuntaan.

– Monet sairaudet on päästy aika hyvin kitkemään tai pitämään aisoissa Unicefin ja muiden toimijoiden työn avulla. Kun aloitin lähettiläänä kymmenen vuotta sitten, pääsin itse mukaan Afrikan sarven HIV-AIDS-kampanjaan. Matkustin sen köyhille rajaseuduille ja siellä paikallinen kuvernööri sanoi minulle, että HIV ja AIDS olivat vain lukutaidottomien paimentolaisten ongelma ja ettei asia siksi kosketa kyseistä maakunta, kertoo Linnankivi.

– Pääsin matkustamaan samalle alueelle vuotta myöhemmin ja kuinka ollakaan, kuvernööri oli vaihdettu. Joka paikassa oli julisteita ja tiedotuksia. Kampanjalla haluttiin varmistaa, että kaikki tietävät tästä sairaudesta. Muutos oli tapahtunut jo vuodessa.

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin tilanne on jo paljon paremmin hallinnassa, sanoo Linnankivi. Vielä ei voida kuitenkaan huokaista helpotuksesta.

– Tietystä suunnasta maailma hiljalleen paranee ja elpyy, mutta sitten tulee taas jotain uutta.

Mutta mitä rokkari-Linnankiven ja The 69 Eyesin syksyyn kuuluu?

– The 69 Eyes on aina The 69 Eyes. Mä jotenkin mietin sitä, että tähän nykykulttuuriin kuuluu, se että puhutaan aina vain itsestään, ja sitten hyväntekeväisyystapahtumissa haastataellaan niissä mukana olevia artisteja, jotka sitten vain puhuvat kuulumisistaan. Mun mielestä on tässä tilaisuudesta aika asiallista olla kertomatta siitä, mitä mun rock n' roll -elämään kuuluu. Mä toivon, että ihmisillä on mahdollisuus käydä katsomassa tämä elokuva. Tää sopii hyvin vaikkapa leppoisaksi sunnuntaitreffileffaksi tässä joulun alla, sanoo Linnankivi ja virnistää.

Äidin toive -dokumenttielokuva saa kansainvälisen levityksen. Tästä voitosta lähes puolet ohjataan UNICEFin työhön maailman heikoimmassa asemassa olevien lasten auttamiseen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen elokuva tekee yhteistyötä UNICEFin kanssa kansainvälisesti.

Lisää aiheesta:

Ohjaaja Joonas Berghäll Äidin toive -elokuvasta: Äitien huolet ovat samanlaisia ympäri maailman

Äidin toive saa ensi-iltansa perjantaina 16. lokakuuta 2015.

Kilpailut

Uusimmat