Pelle Miljoona muistelee 70-luvun lopun ilmapiiriä: Portsari vain katsoi rotsiani, lärviäni, tukkaani ja tokaisi, ”Ei!”

06.10.2015 10:15 -

Juuri uuden Kino Riviera -albumin United-kokoonpanolla julkaissut Pelle Miljoona muisteli Novan musiikkitoimittaja Samuli Väänäsen haastattelussa ilmapiiriä ja asenteita 1970-luvun lopun Suomessa.

Tuore Kino Riviera -levy on Pelle Miljoonan 34. studioalbumi. Lähes 40 vuotta kestäneen musiikkiuransa aikana mies on ehtinyt nähdä ja kokea Suomessa tapahtuneen ilmapiirimuutoksen.

Kun nykypäivänä räväkkäkään pukeutuminen ei herätä juuri huomiota, aikanaan tilanne oli päinvastainen. Pelle muisteli naureskellen Samuli Väänäsen Retro-ohjelman haastattelussa erästä hupaisaa tapausta 1970-luvun lopulta, joka toimii hyvänä esimerkkinä tuon ajan asenneilmastosta.

- Olimme tekemässä vuonna 1977 Lahden legendaarisessa Microfox-studiossa Pelle Miljoona & N.U.S -levyä, joka oli ensimmäinen albumini, Dave Lindholm toimi tuottajana. Eräänä iltana kuulimme, että Sleepy Sleepers on esiintymässä Lahdessa, läheisessä ravintolassa ja päätimme lähetä katsomaan Sliippareita. Olin ostanut Amsterdamista kirpputorilta pitkän nahkarotsin ja minulla oli sellainen fleda, jota Suomessa ei siihen aikaan vielä monella ollut, partakoneella nyrhitty ja hennavärillä punaiseksi värjätty.

- Kun pääsimme ravintolan ovelle, niin näin ikkunasta, että Sliipparit soittivat jo siellä. Mato Valtonen istui sellaisessa kattoon kiinnitetyssä lentokonehökötyksessä ja lauloi, että ”kaapataan lentokone Moskovaan”. Vaan portsari ei päästänyt meitä sisään, vaikka ei oltu yhtään jurrissa, ja muutenkin käyttäydyimme kunnolla. Se vain katsoi rotsiani, lärviäni, tukkaani ja tokaisi, ”ei”. Sitten Dave sanoi, ”Voi helvetti, lähdetään takaisin. Ei täällä Suomessa voi muuta tehdä kuin levyjä”.

Jonkinlaisesta ympyrän sulkeutumisesta voinee puhua, kun loppuvuodesta Pelle Miljoona Oy suuntaa yhdessä Sleepy Sleepersin kanssa Rock Circus -nimeä kantavalle turneelle, jossa mukana nähdään myös erikoisvieraita. Mukana on esimerkiksi Kotiteollisuus, Juliet Jonesin Sydän, Francine ja Melrose.

- Luvassa on luultavasti vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Uskon, että kiertueesta tulee iloinen asia. Kun tietää, miten Sakke Järvenpää esimerkiksi duunaa lavan aina tosi hienoksi, niin voi olla varma, että siitä tulee spektaakkeli. Iloa ja valoa kaamokseen.

Kuuntele alta haastattelu kokonaisuudessaan:

(Nova)

 

Kilpailut

Uusimmat