Lopettiko tviittaminen uusien biisien teon, Kari Peitsamo?

21.08.2015 08:00 -

Yli kahdeksansadan levytetyn kappaleen mies odottaa mielenkiinnolla, millainen kirja hänestä on kirjoitettu. Twitterin ja teologian löytänyt boheemi osoitti omaelämäkertansa tekijöille yhden ainoan pyynnön. Se koski Lissu-koiraa. Ja voi olla, että Twitter söi tulevat biisit.

Harva muusikko uskaltaa tehdä sen, mitä Peitsamo vuosi sitten päätti tehdä. Hän allekirjoitti kustannussopimuksen, jossa antoi täysin vapaat kädet toimittaja Ari Lahdenmäelle ja valokuvaaja Juha Metsolle seurata itseään vuoden päivät, taltioida kaiken ja tämän ja aikaisemman olemassaolevan tiedon pohjalta kirjoittaa kokonaisen kirjan.

Pian 58 vuotta täyttävä Peitsamo ei aio lukea syksyllä ilmestyvästä Rokkari ja saarnamies -biografiastaan lausettakaan ennen kuin kirja on tullut painosta. Päätöksen tekoa helpotti se, että hän tuntee Lahdenmäen ja Metson entuudestaan ja kertoo luottaneensa miesten ammattimaisuuteen. Omaan rehellisyyteensä itseään kohtaan hän ei sen sijaan voi luottaa.

– Vaikka kuinka yrittäisin avata persoonani särmikkäämpiä ja voisko sanoa ehkä sen epäedullisempia puolia, oon käytännössä huomannut, että ei se onnistu. Totta kai haluamme antaa jollain tavalla edullisemman kuvan itsestämme, kuitenkin niin, että siinä olisi jotain tyyliä. Eihän ihminen koskaan halua tulla nähdyksi heikoimmillaan. Mä halusin antaa kirjan tekijöille tilaisuuden näyttää mut myös sellaisena, jos he sen hyväksi kokevat, kertoo Peitsamo kustantamonsa aurinkoisella sisäpihalla.

Hampaita irtosi ja veri lensi

Toimittaja Lahdenmäki ja kuvaaja Metso seurasivatkin Peitsamoa mukaan viisaudenhampaiden poisto-operaatioon.

– Multa vedettiin kaksi viisaudenhammasta. Tämähän liittyy siihen, että kun vanhoilla päivilläni kirjoittauduin Helsingin yliopistoon, pääsin myös yliopiston ilmaisen hammashoidon piiriin ja sitä kautta hoidatutin nämä viisaudenhampaat pois. Tämähän on itsessään, voisko sanoa, kiinnostava yksityiskohta tässä mun elämässä, elämäntilanteessa ja urassa, aloittaa Peitsamo naama peruslukemilla.

– Mutta totta on, että kyllä ne ilmeet ja tunnelmat, mitä sieltä välittyy, kun hammaslääkäri pistää pihdit suuhun ja kiskaisee sieltä hampaan pois, ovat sinänsä ainutlaatuisia ja ainutkertaisia. Se tehtiin hammaskirurgian puolella, joten hygieniavaatimuksetkin ovat aika korkeat. Lääkäri sanoi, että jos tämä nyt on niin tärkeää, tulkaa nyt sitten. Juha Metson moottorikameran perä vaan räpsyi, kun se hammas lensi! Ja vertakin sieltä vähän lensi, kuvailee Peitsamo.

– En mä tiedä, päätyykö se kirjaan, mutta jos se päätyy, luulen, että Kari Peitsamosta nähdään siinä semmoinen puoli, että hän ei ole niin sanotusti kinkerikondiksesta.

Vain yksi kaino toive

Vuonna 1977 Kauppaopiston naiset -kappaleen säveltänyt ja levyttänyt taiteilija on sittemmin äänittänyt 852 kappaletta lisää, näistä viimeiset vuonna 2014 julkaistulle albumille Sokea Joe. Tämän lisäksi boheemi Peitsamo tunnetaan haudankaivajana, kommunistina, historiallisen Jeesuksen kieltävänä kirkollisvaltuutettuna ja ahkerana twiittaajana. Uusi kirja saattaa esitellä miehestä myös lähipiiriä, mene ja tiedä. Lähipiirin eli perheen suhtautuminen on ollut kahtiajakautunutta.

– Mun perheeseeni kuuluu Tiina-rouva ja Lissu-koira. Tiina-rouva suhtautui vähän varauksellisesti siihen, että hän tässä kirjassa esiintyisi, mutta Lissu-koira on kyllä poseerannut tosi mielellään. Lissu-koira on kolmevuotias, karkeakarvainen kettuterrieri.

Lissu-koiraan liittyykin ainoa toive, jonka Peitsamo on kirjan tekijöille esittänyt.

– Se sessio, missä Lissu-koira oli mukana, onnistui niin hyvin, että sanoin valokuvaaja Juha Metsolle, että jos vain saa toiveen esittää, toivoisin, että edes yksi kuva laitettaisiin minusta ja Lissu-koirasta kirjaan, Peitsamo hymyilee.

– Lissu-koira pääsi kerran 7 päivää -lehteenkin, kun mä ulkoilutin sitä Sepänkadun puistossa tossa Punavuoressa. Joku oli ottanut valokuvan. Lissu-koiraa ei oltu trimmattu siinä vaiheessa, ja turkki hapsotti. Jutussa sanottiin, että Kari Peitsamo ulkoilutti koiraansa, joka muistutti isäntäänsä. 

Elokuisessa tilaisuudessa, jossa Peitsamon kirja esiteltiin lehdistölle, mies esitti kaksi kappalettaan, Checking and Bowling ja Funky Shit, joissa kummassakin oli mukana aimo annos lämmintä huumoria. Onko Peitsamo näin lämmin ja hauska ja huumorintajuinen ja nokkela koko ajan?

– Kaikki kiukku, kärsimättömyys, tuska ja paha olo, sitä varsinkin esiintyvä taiteilija oppii käsittelemään huumorin keinoin, joskus mustankin huumorin keinoin. Voi sitten säädellä, että millä tasolla ja kuinka ronskia se huumori on. Huumori ja lämminkin huumori kätkee aina vastakohtansa. Eli mun persoonasta löytyy se suorastaan pimeä puoli. Katsotaan nyt, minkälaisen valotuksen se on tuossa kirjassa saanut.

Teologiaa ja twitteriä, mutta entä uutta musiikkia?

Peitsamon syksyyn kuuluu paitsi omaelämäkerran julkaisua kirjamessuesiintymisineen myös baarikeikkoja, mutta ennen kaikkea teologian opintoja. Mies kuitenkin sanoo suhtautuvansa opintoihin ja niissä etenemiseen lempeydellä.

– Tässä iässä pitää varoa, ettei ihan uuvu.

Teologian opinnot ovat kuitenkin aukaisseet uusia maailmoja. Peitsamo on innoissaan.

– Teologia on suorastaan nielaissut mut. Teologia antaa ihmiselle niin niin kiehtovan ja syvällisen ulottuvuuden, tai ainakin on minulle antanut. Mä käytännössä vietän aika paljon vapaa-aikaani, iltoja ja öitäkin näihin asioihin perehtymällä ja niitä tutkimalla. Nettihän on mullistanut opiskelun tai näihin asioihin perehtymisen. Enää ei ole norsunluutorneja, joista viisaat professorit tai dosentit kertovat, miten tämä juttu menee. Voit itse myös etsiä tietoa ja sä saat sitä. Mutta sehän ei poista sitä seikkaa, että tiedekunnassa voit reflektoida sitä ja käydä vuoropuhelua, että mitä kaikki tämä sitten merkitsee ja miten se vie sun ajattelua eteenpäin. Teologia on erittäin tärkeä ulottuvuus mun elämässäni.

Mitä tahansahan ei tietenkään netistä voi totena ottaa, tarkentaa Peitsamo.

– Tätä ajattelua me myöskin tuolla yliopistolla opimme. Tutkimuksen ja tiedon pitää olla tieteen kriteerit ja tieteen metodin täyttävää, ja kyllä mä sanoisin, että tässä auttaa myös elämänkokemus. Sä osaat jäsentää, että kuka on missäkin mielessä liikkeellä.

Nyt on pakko kysyä, vaikuttaako teologian opiskelu muusikko Peitsamon tekemisiin. Kuuluuko se miehen tuhannennessa levytyksessä?

– Teologian opiskelu on vaikuttanut siinä mielessä, että vuodesta 2015 tulee hyvin poikkeuksellinen vuosi mun levytyshistoriassa. Melkein vuosi on jo kulunut niin, että mä en ole julkaissut mitään, laskee Peitsamo,

– Sanotaan näin, että se luovuus kanavoituu eri tavalla kuin mitä se on tässä monta vuotta jo kanavoitunut. Esimerkiksi Twitter on tuonut sellaisen ulottuvuuden, että voin siellä aika nopeasti ilmaista erinäisiä ajatuksia ja ideoita. Musta tuntuu, että se on tietyssä mielessä jopa syönyt sitä biisintekoa, ja samaten teologia ja systemaattiseen teologiaan liittyvä problematiikka, jos nyt näin hienosti sanotaan, hymyilee Peitsamo.

– Se biisintekometodi on tällä hetkellä stand by -tilassa. Enkä mä välttämättä voi luvata, että yhtäkään uutta biisiä enää tulee. Mä olen sanonut joskus, että vaikka niitä biisejä on 853 tehty, on jokainen biisi jo itsessään pieni ihme.

Like-kirjaan tekstin kirjoittaneen toimittaja Ari Lahdenmäen kanssa vielä huomenna tapaaminen.Otan selfie-kepin mukaan. The rest is history.

— Kari Peitsamo (@KariPeitsamo) 17. elokuuta 2015

Ari Lahdenmäen ja Juha Metson kirja Kari Peitsamo – Rokkari ja saarnamies ilmestyy syyskuun 2015 lopussa.

Kilpailut

Uusimmat