Jare Tiihonen: On pakko tappaa Cheek

19.08.2015 13:00 -

Cheek eli Jare Tiihonen on oppinut nauttimaan hetkestä. Sapattivuoden pitänyt räppäri kertoo epäonnistuneensa irtiotossaan — ainakin osittain.

Tänään 19. elokuuta julkaistiin Cheekin tulevan levyn ensimmäinen single, joka on nimeltään Sä huudat. Cheek kertoo Novan aamussa, kuinka albumille on haettu vaikutteita hänen uransa alusta. Tästä syystä lokakuun 16. päivä julkaistavan levyn nimi onkin Alpha Omega.

— Mulla oli erikoinen lähtökohta koko albumille. Mietin, pitäisikö hakea niitä vanhoja viboja ja vokaalisämplejä, joita oli ensimmäisen levyn aikoihin, ja tuoda ne tähän päivään. Joku sanoikin, että tämä kuulostaa vanhalta Diplomatsilta. Se oli juuri se, mihin tähtäsin, Cheek kertoo viitaten New Yorkin Harlemista kotoisin olevaan yhdysvaltalaiseen hiphop-ryhmään.

— Ollaan muutenkin sämplätty vähän salaa vanhoja omia biisejä niin, ettei niitä edes välttämättä huomaa. Sitä toi Alpha Omega -levyn nimikin tarkoittaa, että mukana on alusta loppuun se kaari ja kaikki siltä väliltä. Ajattelin, ettei minulla ole muuta vaihtoehtoa kuin palata vähän takaisin ja mennä sen Cheek-ilmiön taakse ja raportoida sieltä. Kotiinpaluu on toiveikas ja kaunis asia. Samalla mielessä on kuitenkin, että on ”pakko tappaa Cheek”.

Cheek kertoo Sä huudat -kappaleen kertovan siitä vastakkainasettelusta, jota hän on käynyt oman päänsä sisällä taukonsa aikana: toisaalta halua olla vapaa ja irti kaikesta, mutta myös kaipuuta takaisin musiikin pariin, takaisin keikkalavoille.

— Jos yritän mennä jonnekin muualle, lähden maailmalle haahuilemaan ja katsomaan, olisiko jotain muuta. Silloin elämä muistuttaa minua siitä, että tule takaisin sinne, missä sun kuuluu olla. Se on samalla käsketty paikka mulle, ja se on se syy, miksi se myös tuntuu joskus vankilalta minulle. En kuitenkaan halua missään muualla ollakaan. Ristiriitainen tunne on pääni sisällä ja se välittyy tuossa biisissä.

Sä huudat -kappale kuvaa Cheekin mukaan hyvin uuden albumin henkeä.

— Tämä tulee olemaan urani voimakkain ja tunteikkain albumi. Se varmasti nousee sieltä, että olen yrittänyt avata itseäni vielä enemmän. Jos annan kaiken, olen antanut tarpeeksi. Annan kaiken, kun enempää ei ole. Jos pystyn repimään itseni niin auki, että tässä on tämä, siinä on Alpha Omega.   

”Onnellisuus on hetkessä elämistä”

Cheek vietti vuoden pois lavalta, mutta kokee sapattivuotensa epäonnistuneen — puoliksi. Hän ei osannut päästää irti.

— Siksi aloin tehdä musiikkia taas. Naiivisti luulin ja toivoin, että olisin vuoden kokonaan irti. Tämä pitää minut otteessaan. Lähdin haahuilemaan ja sitten minulle muistutettiin, että tuu takaisin kotiin.

Matkailtuaan ja vietettyään aikaa joogaretriiteissä Cheek kertoo oppineensa nauttimaan hetkestä.

— Onnellisuus on sitä, että pystyy olemaan hetkessä. Ei mieti menneitä, eikä stressaa tulevasta, vaan nauttii olemisesta.

Suuret keikat isoilla areenoilla saavat Cheekin myös hieman haikeaksi. Paluuta menneeseen ei räppärin mukaan enää ole.

— On haikea fiilis, koska luulen, etten koskaan tule palaamaan siihen, mitä olemme tehneet kaikki nämä vuodet. Sitä, mitä olemme jätkien kanssa tykänneet tehdä kimpassa kaikki nämä vuodet: kiertää Suomea koko ajan, pitää hauskaa, keikkailla klubeilla. Se vaihe elämästäni taitaa olla ohi. Nyt tehdään eri tavalla. Jos on 15 keikkaa sadanviidenkymmenen sijasta, pitää juhlia kymmenen kertaa kovempaa. 

Kuuntele koko haastattelu: 

(Nova/Iida Korhonen)

Kuvat: Nova/Iida Korhonen

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat