Hävittäjälentäjä kapteeni Ville Uggeldahl: Viimeinen kipinä ilmasotakouluun tuli Onnenpyörästä

14.08.2015 12:33 -

Kapteeni Ville Uggeldahl työskentelee Lapin lennostossa Hävittäjälentolaivue 11. ykköslentueen varapäällikkönä. Hän kertoo Novan aamussa saaneensa viimeisen kipinän lentosotakouluun lähdöstä Onnenpyörä-ohjelman kautta.

Suomen ilmapuolustuksen tärkeimmän suorituskyvyn muodostavat Ilmavoimien kuusikymmentäkaksi Boeing F/A-18 C/D Hornet -monitoimihävittäjää. Kapteeni Ville Uggeldahl lentää C-mallia Helsinki-Malmin lentoasemalla nyt viikonloppuna 15.–16.8. nähtävässä Finland International Airshow -ilmailutapahtumassa. Uggeldahlin tehtävä on tuoda esiin Ilmavoimien suorituskyvyn kärjen, F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjän kykyjä lentonäytöksissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

 

Uggeldahlin toimenkuvaan kuuluu vastuu laivueen operatiivisen toiminnan pyörittämisestä lentueen päällikön kanssa sekä ilmataistelun opettaminen. Lisäksi hän toimii Ilmavoimien Hornet-esityslentäjänä.

— Päätehtäviin kuuluu mahdolliset tunnistuslennot ja siihen liittyvät asiat. Päätyöni on ilmataistelun opettaminen. Eli koulutan laivueeseen tulevista nuorista kelpoisia Hornet-kuskeja.   

Esityslentäjän on pystyttävä hallitsemaan koneen suorituskyvyn koko kirjo. Tiivistettynä esityslentosarja rakentuu Hornet-esityslentäjä Ville Uggeldahlin mukaan kolmesta asiasta. Ensin on mietittävä mitä haluaa tehdä, sitten tulee tietää mitä Hornetilla pystyy tekemään ja lopuksi sarja tulee muokata sellaiseksi, että se on turvallinen ja rajoitusten mukainen.

— Esitän Hornetin liikehtimiskykyä. Se osaltaan tuo ilmi sitä ilmavoimissa olevaa osaamista ja positiivista kuvaa ilmavoimista, Uggeldahl kertoo.

Aikoinaan Uggeldahl oli pohtinut, mitä kautta pääsisi mukaan ilmavoimiin. Lopulta vastaus löytyi katsomalla Onnenpyörä-ohjelmaa televisiosta.

—  Puuttuvan palasen sain Onnenpyörä-ohjelmasta. Ihmettelin, mitä kautta pääsee liittymään ilmavoimiin.  Siinä kohtaa kaikki rekrytoijat eivät vielä olleet käyneet meidän lukiossa. Onnenpyörässä oli viimeinen kysymys, josta selvisi, että ilmasotakoulu sijaitsee Kauhavalla. Muutaman viikon kuluttua siitä rekrytoijat tulivat meidän lukioon ja tiesin mitä kautta kaavakkeetkin pitää laittaa.  

Malmin lentoasemalla nähtävässä Finland International Airshow -ilmailutapahtumassa nähdään esiintymässä myös Isac Elliot, Benjamin, Robin ja Duudsonit.

Kilpailut

Uusimmat