Novan Elli Collan Maailman ylikulutuspäivästä: Vaatteita voisin hankkia vähemmän

08.08.2015 10:00 -

Maailman ylikulutuspäivä on tänä vuonna torstai 13. elokuuta. Se on ajankohta, jolloin ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja vuoden aikana. Elli Collan myöntää paheekseen vaatteet.

Tänä lauantaina ja sunnuntaina Makuasiaa -ohjelmaa juontava Elli Collan on huolissaan tilanteesta.

– On aika villi ajatus, että me tuhlaamme luonnonvaroja yli ymmärryksen. Haluaisin tietää, että mistä tämä johtuu. On jännittävää ajatella, että miten tämä voi jatkua ja jatkua. Jos hoitaisin omaa talouttani näin, olisin jo aika päivää sitten ollut konkurssissa.

Collan kertoo pohtineensa omaa osuuttaan asiaan aktiivisesti parin viime vuoden ajan. Naisella ei ole ajokorttia eikä autoa, eli yksityisautoilun synnistä ei häntä voi syyttää. Lisäksi hän vahtii ruokahävikkiään eli suunnittelee ruokaostoksensa niin, että pois heitettävää syntyy mahdollisimman vähän. Kierrätettävässä pakkauksessa hankittu biohajoava saippua on lisäksi hyvä tekosyy hankkia kaunis design-pullo, jota voi täyttää uudelleen ja uudelleen.

Yksi pahe kuitenkin on. Naisen vaatekaapista löytyy liian paljon tavaraa.

– En tarvitsisi niin paljon vaatteita kuin kaapeista pursuaa. Niiden kierrätyksessäkin on parantamisen varaa. Saatan ostaa heräteostoksena jonkun koltun, heittää sen menemään melkein käyttämättömänä – ja sitten ostaa tilalle melkein samanlaisen. Lisäksi minun pitäisi kiinnittää huomiota enemmän siihen, mitä materiaalia vaate on ja missä, ja miten, se on tehty. Siinä minulla olisi parantamista.

Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin perustuva ylikulutuspäivä on tänä vuonna torstai 13. elokuuta. Ympäristöjärjestö WWF ja ympäristöministeriö julkaisevat tuolloin tiedotteen, jossa käsitellään sitä, miksi päivä on entisestään aikaistunut.

Maailman ylikulutuspäivä on ajankohta, jolloin ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja vuoden aikana. Ekologisen ylikulutuksen seuraukset näkyvät ympäri maailman esimerkiksi makean veden puutteena, metsäkatona, kalakantojen romahduksena ja hiilidioksidin kerääntymisenä ilmakehään.

Ylikulutuspäivä on aikaistunut vuosi vuodelta. Vuonna 2000 se oli 4. lokakuuta, ja viime vuonna jo 19. elokuuta.

Elli Collan juontaa Makuasiaa-ohjelmaa lauantaina 8. elokuuta ja sunnuntaina 9. elokuuta klo 12-14. Voit kuunnella ohjelmaa myös nettiradiosta.

Kilpailut

Uusimmat