Mitä tapahtui AC/DC:n ensimmäisellä Suomen-keikalla vuonna -77?

20.07.2015 09:15 -

AC/DC saapuu konsertoimaan Hämeenlinnaan 22. heinäkuuta. Sen valossa onkin mielenkiintoista muistella bändin ensimmäistä Suomen-konserttia, josta tulee tänä vuonna kuluneeksi 38 vuotta.

AC/DC:n ensimmäinen Suomen-konsertti toteutui Helsingin Kulttuuritalolla 19.9.1977. Yhtye oli tuossa vaiheessa ja kokenut kiertuejyrä, sillä vuonna 1973 perustettu bändi oli aiemmin samana vuonna julkaissut viidennen studiolevynsä Let There Be Rock ja ehtinyt jo kiertää varsin paljon. Vaikka AC/DC olikin jo saanut hankittua jonkun verran suosiota, Suomessa poppoo oli tuolloin vielä sangen tuntematon.

Mikael Huhtamäen ulkomaisten artistien Suomen keikkahistoriaa luotsaavassa Live Finland 1955-1979 -kirjassa kerrotaankin, että Kulttuuritalolle AC/DC:tä saapui katsomaan vain noin 550 henkeä, eli noin kolmannes paikan kapasiteetista. Liput keikalle maksoivat 25 ja 20 markkaa.

Huhtamäen kirjassa kerrotaan promoottori Antti Einiön keskustelleen bändin kanssa ennen konserttia Kulttuuritalon akustiikasta ja antaneen vinkkejä siitä, miten kovaa tai hiljaa, paikassa kannattaisi soittaa:

"...Einiö neuvoi yhtyettä, että kyseessä on klassisen musiikin konserttisali ja sen ollessa näin tyhjänä ei kannatta soittaa kovaa, koska se kuulostaa todella pahalta. ”Jos haluatte hyvät arvostelut ja seuraavalla keikalla myydä keikan täyteen, älkää soittako niin helvetin kovaa”, opasti Einiö. ”No, no, we never play loud”, myötäili yhtye - ja käänsivät heti Kultsalle päästyään vahvistinnupit yhteentoista. Einiön mukaan AC/DC soitti Kulttuuritalolla kovempaa kuin kukaan on ikinä soittanut. Aikalaismuistikuvien mukaan osa yleisöstä pakeni paikalta korviaan pidellen..."

Arviot keikasta olivat suomalaislehdissä ristiriitaisia, joskin varovaisen positiivissävytteisiä. Eniten huomiota herätti juurikin äänenvoimakkuus, joka joidenkin arvioiden mukaan nousi Kulttuuritalon peräpenkeillä yli 140 desibeliin. Kovaan volyymitasoon viitattiin myös Help!-lehden artikkelissa, joka oli otsikoitu ”Konserttisali desibelimyrskyn kourissa: This is AC/DC!”

"...Desibelimittarit hajosivat ja pumpulit lensivät järjestysmiesten korvista! Angus Young on maineensa veroinen. Langattoman kitaransa kanssa hän on kuin 1970-luvun Leonardo da Vinci; raju, rauhaton, villi rokkaaja…

…Illan paras oli ennen kaikkea ja ehdottomasti Angus Young. Poika pani piuhattoman kitaransa soimaan kuin Vimpelin Väinämöinen kanteleensa. Ei yhtä hitaasti, mutta hartaasti! Angus kiisi pallosalaman pitkin poikin. Vahvistinkaappien päälle, yleisön joukkoon, ympäri salia roudarin harteilla ratsastaen - eivätkä kitaran kielen hiljenneet hetkeksikään. Älkää antako koulupojan ulkonäön hämätä! Polvihousut jalassa, koululaukku selässä ja lippis silmillä lavalle ilmestynyt 18-vuotias Angus on sähköankerias vailla vertaa!"

Suomessa siis selkeästi vielä kummasteltiin bändiä. Voinee toki olla, että yhtye ihmetteli myös Suomea, seuraavan kerran AC/DC saapui nimittäin Suomeen vasta yhdeksän vuotta myöhemmin, kun bändi esiintyi Helsingin Jäähallissa Fly on the Wall -kiertuellaan. Tuolloin kokoonpano oli jo mennyt uusiksi, sillä laulaja Bon Scott siirtyi taivaalliseen orkesteriin vuonna 1980 ja uudeksi laulajaksi oli astunut Brian Johnson.

Sittemmin bändi on nähty täällä useaan otteeseen, edellisen kerran vuonna 2010 Tampereen Ratinan stadionilla.

Kulttuuritalon-keikan tarkka settilista ei ole tiedossa, mutta AC/DC todennäköisesti esitti nämä kappaleet:

Live Wire
Problem Child
Bad Boy Boogie
Dog Eat Dog
Whole Lotta Rosie
Hell Ain't A Bad Place To Be
Let There Be Rock
High Voltage
Baby Please Don't Go
Rocker
T.N.T.

Kulttuuritalon keikasta ei tiettävästi ole tallenteita, mutta osviittaa bändin vuoden 1977 livekunnosta saa esimerkiksi tästä taltinoinnista:


Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 19.9.2014.

(Nova)

Kilpailut

Uusimmat