Jussi 69 ja Olli Herman festarikansalle: Suojelkaa korvianne!

03.07.2015 13:33 -

Keäs on festivaalien aikaa. Vaikka järjestäjätahot Suomessa jo kiinnittävätkin huomiota äänenvoimakkuuksiin, vielä etenkin ulkomaiden tapahtumissa on kuulovaurion vaara. Jussi 69 The 69 Eyesista ja Reclkess Loven Olli Herman kehottavat varotoimiin.

Tinnituksella tarkoitetaan korvien jatkuvaa soimista. Se ei kuitenkaan johdu minkään ulkoisen äänen aistimisesta, vaan sen aiheuttaa henkilön oman kuuloradaston sähköinen kohina. Tämä puolestaan johtuu siitä, että ihminen on joutunut alttiiksi voimakkaalle äänelle.

Kesän festivaaleilla korvat ovat kovilla. Jopa neljäsosa erilaisista kuulovammoista on melun aiheuttamia, näin arvioivat kuuloalan asiantuntijat. Konserttien ja festareiden äänitaso vaihtelee 90- 120 desibelin välillä. Kaikkien korvat ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja joillekin kuulovaurio voi syntyä herkemmin kuin toisille.

Kroonisen tinnituksen kanssa elää jo noin puoli miljoonaa suomalaista, mutta ohimenevästä kärsii huomattavasti useampi.

– Kuulo on muusikoille elintärkeä työkalu. Jos sen menettää, silloin saa pakata kapulat ja alkaa hakemaan muuta duunia, Jussi 69 puolestaan toteaa. Tinnitus on jo miehen vakituinen seuralainen.

– Nuorempana en suojannut kuuloa mitenkään. Rummut ovat bändin kovaäänisin soitin, ja korvat huusivat monta päivää. Luulin, että se on normaalia. Olen oppinut elämään vaivan kanssa. Väsyneenä kiinnitän asiaan enemmän huomiota kuin levänneenä.

Nuorempi rokkari Herman on myös kokenut tinnituksen.

– Kokemus oli pelottava, mutta onneksi se meni ajan kanssa ohi. Ensin taistelet, että saat keikan jälkeen unenpäästä kiinni, ja kun aamulla heräät, korvat vinkuvat. Ensimmäisellä kerralla ajattelin, että mitä ihmettä, eikö tämä mene ikinä ohi, Olli Herman kertoo.

Päinvastoin kuin uran alkuaikoina molemmat rokkarit suojaavat nykyään kuulonsa korvamonitoreilla. Miehet nousevat korvamonitoreineen yhdessä Tavastian lavalle Helsingin Juhlaviikkojen avauspäivänä Tavastialla The Local Bandin kanssa elokuussa.

Festarikävijä voi suojata kuulonsa omilla korvatulpillaan, joita myydään monilla festivaaleilla. Kaikkein varminta on kuitenkin varata omat tulpat taskuun jo kotona.

Kuulosuoja.fi-sivustolla kerrotaan, että 100 desibelin melussa  kuulovaurion riski on todennäköinen jo 15 minuutin oleskelun jälkeen. Tämä voimakkuus on yleinen konserteissa.

Lisää aiheesta:

Kuuloliitto: Festareiden melutasot nykyään "siedettäviä"

Helsingin kesässä raikaa ja soi, mutta kuinka myöhään yöhön?

(Nova, Kuuloalan asiantuntijat: GN ReSound, Kuulopiiri, Kuulotekniikka, Oticon ja Phonak sekä Kuulosuoja.fi.

Kilpailut

Uusimmat