Salama on Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä vaarallisin — suojaudutko oikein?

14.06.2015 16:00 -

Vaikka ukkonen on näyttävä luonnonilmiö, kannattaa pitää mielessä salaman äkkiarvaamattomuus ja vaarallisuus. Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä tilastojen mukaan ukkonen on ihmiselle vaarallisin. Salamaan menehtyy keskimäärin yksi ihminen joka toinen vuosi.

Salaman aiheuttamia vammoja ei tilastoida erikseen, joten loukkaantuneita voi siis olla enemmänkin. Osa salaman takia loukkaantuneista on saattanut hoidattaa vammansa terveyskeskuksissa tai kotona.

Salama on Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä vaarallisin. Keskimäärin joka toinen vuosi yksi ihminen kuolee salamoinnin seurauksena. 

Vinkit ukkoselta suojautumiseen

- Sateelta ei kannata suojautua puun alle, sillä salama iskee useimmin puiden kaltaisiin korkeisiin kohteisiin. Lisäksi salaman sähkövirta siirtyy puusta helposti ihmiseen, joka johtaa sähköä puuta paremmin.

- Metallikorinen auto on melko turvallinen ja yleensä helposti tarjolla oleva suojautumispaikka.

- Sisätiloissa sähkölaitteiden johdot on suotavaa kytkeä pois jo hyvissä ajoin ennen ukkosta. Etenkään herkät elektroniikkalaitteet, kuten tietokoneet eivät kestä kovin suuria ylijännitteitä.

- Ukkosta ja salamaniskua ei voi estää, mutta salaman voi suunnata iskemään paikkaan, josta sähkövirta on johdettavissa maahan. Usein salama pyrkii sisään sähkö- ja puhelinlinjoja pitkin, joten ne tarvitsevat erikoissuojan.

- Pientalojen ja mökkien suojaamiseen ukkoselta tarvitaan ukkosenjohdatin, eli jotain, joka suuntaa salaman itseensä.

- Koska salama iskee yleensä rakennuksen korkeimmalle kohoavaan ulokkeeseen, voi erityinen salamansuuntaaja olla esimerkiksi kattoon tai savupiippuun kiinnitetty metallipiikki. Suuntaajaksi kelpaa myös peltikatto, pellitetty savupiippu tai antenni. 

- Sähkö- ja puhelinlinjan suojaamiseksi rakennuksessa pitäisi olla erillinen pienjänniteliittymän maadoitus. Näin taloon pienjännitejohtoa pitkin tuleva ylijännite ei aiheuta palovaaraa, vaikka saattaakin vahingoittaa sähköverkkoon liitettyjä laitteita.

- Laitevahinkoja voi välttää asennuttamalla ylijännitesuojan. Hyvä suojautumiskeino on myös irrottaa sähkölaitteet töpseleistä ja television antennijohdostaan ukkosen noustessa.

Kuva: Shutterstock

(Nova)

Kilpailut

Uusimmat