Torju hyttyset luonnon omilla antimilla — kurkista maustekaappiin

07.06.2015 09:45 -

Hyttyset aiheuttavat monille unettomia öitä ja kutiavia paukamia kesäisin ja lomamatkoilla. Hyttyset etsivät uhrinsa hengityksen hiilidioksidin, ihon lämmön ja tuoksun perusteella.

Useiden mielestä hyttyset tuntuvat löytävän uhrinsa mistä vain, eikä täydellista suojaa tunnu löytyvän.

Suomessa elää noin 40 hyttyslajia, joista meitä vainoaa ainoastaan kymmenkunta, eikä niistäkään kaikki ärhäkkäästi. Verta imevät naaraat, urokset ovat täysin harmittomia.

Lähes kaikki meistä, peräti 90 prosenttia, saavat hyttysistä allergisen reaktion. Sen voimakkuuden ratkaisee toisaalta oman immunologisen järjestelmän herkkyys, toisaalta altistus: mitä useammin hyttynen pistää, sitä nopeammin immuunijärjestelmä sopeutuu vieraisiin aineisiin ja sitä lievempi on reaktio.

Tuoksumme houkuttelevat hyttyset verenimemiskierrokselleen, mutta erilaisilla karkotteilla näitä kiusanhenkiä voi koittaa hätistellä. Hyttysmyrkyt voivat kuitenkin ärsyttää herkimpiä. Alternet.org listasi taatusti luonnonmukaiset keinot hyttysten pistosten ehkäisyyn ja hoitoon!

Jos tavallinen hyttyskarkote tarjoaa jopa 100-prosenttisen suojan hyttysiltä seitsemäksi tunniksi, tehoaa sitruunaeukalyptusöljy 95-prosenttisesti kolmen tunnin ajan, kertoo australialaistutkimus.

Myös kaneli, sitruunamelissa ja timjami karkottavat, ärsyttävät ja jopa myrkyttävät hyttysiä. Ärsytystä verenimijöissä aiheuttavat myös juustokumina, sitruunaruoho ja värinokkonen, kirjoittaa Terve.fi.

Kasviperäiset tuotteet haihtuvat nopeasti, ja sen vuoksi niitä täytyy lisätä säännöllisesti. Tutkimuksessa havaittiin, että vanilliinin lisääminen öljyyn pidentää ainakin maustekurkuman, ryppylimetin ja sitruunamelissan kestoa.

Kilpailut

Uusimmat