Hyttyset ovat täällä — näillä ohjeilla eroon kiusankappaleista

05.06.2015 17:00 -

Suomalaiset ovat saaneet kesän viheliäiset kiusankappaleet seurakseen, kun hyttyset ovat kuoriutuneet toden teolla. Alkukesän poukamat kutittavat, mutta loppukesästä hyttysen puremaa ei välttämättä edes huomaa.

Runsassateinen kevät oli suotuisa hyttysille. Sateet ja tulvat ovat pitäneet maaston märkänä laajoilla alueilla, mikä on ollut suotuissa hyttysten munille ja kehitykselle. Pitkään hyttyskantoja seuranneen hyttysprofessori Juhani Itämihen mukaan hyttysen toukkia näyttäisi olleen silmämääräisesti enemmän kuin viime kesänä. Suurin haitta hyttysistä on alkukesällä. Vähitellen pistojen vaikutus vähenee, ja loppukesästä monet niitä tuskin huomaavat.

Torju hyttysiä 

Tärkeintä hyttysten torjunnassa on pitää niiden lisääntymispaikat kuivina. Katso, että kotipihassa ei ole paikkoja, joihin sadevesi jää seisomaan. Tyhjennä lasten kahluualtaat, kun ne eivät ole käytössä. Pidä räystäskourut puhtaina lehdistä. Vaihda vesi kastelutynnyreistä ja puutarha-altaista kerran viikossa. Mitä enemmän tiheää kasvillisuutta pihalla on, sitä enemmän hyttysiä, sillä varjoisat paikat ovat hyttysten lepopaikkoja. Pyri pitämään pensasaidat trimmattuina. Hyttynen viihtyy myös esimerkiksi lepän suojissa, joten niiden määrää kannattaa ehkä rajoittaa.  

Suojaudu hyttysiltä 

Hyttyset ovat aktiivisimmillaan illasta aamuun, mutta häiritsevät myös kosteina ja lämpiminä iltapäivinä. Vältä tuulettomia paikkoja. Pienikin tuulenvire vaikeuttaa hyttysten lentoa huomattavasti. Hyttyset suunnistavat ihosta lähtevän hiilidioksidin, lämmön ja kosteuden perusteella. Pukeudu vaaleaan, väljään ja tiheäkuosiseen vaatetukseen. Ei tiedetä tarkkaan, miksi hyttyset suuntaavat mieluumin tummia vaatteita kohti. Selitys voi olla se, että tumma vaate lämpenee auringon vaikutuksesta voimakkaammin. Vältä voimakkaasti tuoksuvaa shampoota ja hajuvesiä. Jos hyttysolosuhteet ovat todella rankat, kannattaa harkita myös hyttyshatun hankkimista. Se suojaa samalla myös hirvikärpäsiltä. Ota avuksi hyttyskarkotteet.

Hyttyset saattavat pilata yöunet pahimman kerran. Yksinkertaisin suoja on hyttysverkot ikkunoissa ja hyttysoviverho ulko-ovessa. Mikäli nämä eivät riitä, ja hyttyskarkotteet eivät tule kysymykseen, harkitse vuoteen päälle ripustettavaa hyttysverkkoa. Suurin osa hyttysistä torjutaan kuitenkin erilaisilla hyönteiskarkotteilla, joita löytyy nykyään paljon erilaisia moneen tarpeeseen.

Kuva: Shutterstock

(Nova, MTV3, Hyönteismaailma.fi)

Kilpailut

Uusimmat