Muna vai kana: Mistä elohiiri johtuu?

17.03.2015 14:00 -

Onko silmäkulmasi nykinyt koskaan inhottavasti? Oletko miettinyt mistä se johtuu? 

Kun lihassäie saa sitä käskyttävästä hermosäikeestä ylimääräisen impulssin, syntyy elohiiri. Taustalla on hermoston ylivirittyminen, joka voi tulla esille pulpahtamalla pintaan missä tahansa kehon osassa, yksittäisenä lihassäikeen kivuttomana supistuksena.

– Silmäkulma on elohiiren tavallisin esiintymispaikka. Sitä voi ilmetä myös käsissä, jaloissa ja muualla kehossa. Toinen nimi sille on myokymia. Elohiiri on eri asia kuin kivulloinen lihaskramppi tai lihaskouristus, neurologian erikoislääkäri Matti Ilmavirta kertoo Radio Novalle.

Ilmavirran mukaan samanlainen hermo-lihastoiminnan säätelyn logiikka pelaa koko kehossa. Myokymia esiintyy yleensä silmässä, koska silmän seudun lihakset ovat ehkä herkempiä.

Elohiiri on usein satunnainen. Se häviää itsekseen muutamassa päivässä. Monelle se on ikäänkuin stressimittari. Rentouminen, liikkuminen ja riittävä uni auttavat ehkäisemään elohiiren ilmaantumista. 

– Hankalimpiin, usein isojen lihasten myokymiaan saatetaan tarvita väliaikaista lääkitystä, joka vähentää yliviritystä hermo-lilhasliitoksessa, Ilmavirta kertoo. 

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat